Учени предлагат в производството на автомобили да се използват бананови влакна

  • 03 август 2020 14:17

  • 1160
  • 1
Учени предлагат в производството на автомобили да се използват бананови влакна
© Pixabay

Учени от университета на Йоханесбург са стигнали до извода, че влакна от бананови листа могат да бъдат вложени в евтин и издръжлив материал с потенциално приложение в автомобилната индустрия, пише Сайънс дайрект. 

Специалистите са изследвали плантани (големи зеленчукови банани), които растат в Африка, Азия и Южна Америка, и са установили, че те могат да бъдат използвани за направата на автомобилни части. Този материал, получен от естествени влакна, не ръждясва, за разлика от металите, издръжлив е и има способността да потиска шума и вибрациите.

Банановите влакна трябва да се комбинират с въглеродни нанотръби и епоксидна смола, за да се образува траен нанокомпозитен екологичен материал. Той може да се използва за производството на различни автомобилни части, както и за шумоизолация, и освен това може да намали теглото на автомобила. Материалът обаче има и своите недостатъци - абсорбира вода и има ниска термоустойчивост.

Въпреки това според учените наноматериалът има голям потенциал, тъй като частите от банановите растения, които се използват за направата му, се изхвърлят след прибиране на реколтата, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1160 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Джуджето хаяско

2020.08.05 | 07:35

1
Да на новите автомобили ще се правят от банани и ще се облепят с вестници за топлоизолация ще се карат в банановите държави като България тези важни новини научаваме естествено от novini.bg

Добави коментар

Водещи новини