Совалката Discovery прави последния си полет

  • 17 април 2012 14:07

  • 2593
  • 1
Совалката Discovery прави последния си полет
©

Днес, 17 април, е денят, в който най-старата совалка на НАСА – Discovery, прави последния си полет.

Само след няколко часа совалката ще прелети по брега на Кейп Канаверал, където всички желаещи ще могат да видят пионера на американските космически технологии. След това совалката ще бъде откарана от Kennedy Space Center до музея "Смитсониън". Във Вашингтон също е предвиден кратък полет.

Совалката Discovery е първата, която ще бъде официално пенсионирана. През есента на тази година в пенсия излиза Endeavour, а след това идва ред и на Atlantis.

Discovery е третата космическа совалка от програмата Space Shuttle. Предишните две са Challenger и Columbia. Първият полет на Discovery е извършен на 30 август, 1984 година, когато със совалката са изстреляни два комуникационни сателита. През дългия си живот Discovery има 39 полета.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2593 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
TTT

2014.06.13 | 15:40

1
За тези които не са запознати ще поясня че Смитсониан е музейната система на Вашингтон kоято се състои от 19 музея и също така се занимава и със научна и изследователска дейност. Всички 19 музея са безплатни за посещения и предлагата изключителни атракции. Специално този в който ще изловат совалката се казва Air and Space museum и се намира до едно от основните летища на Вашингтон което е разположено във щата Вирджиния на около 30 минути от центъра. Този музей е от най-новите и е огромен. Изложен е Конкорда, совалката Ентерпраис, и много много други летателни апарати и спътници. В мазето на музея има Imax кино. Ако имате път към Вашингтон непременно го посетете!

Добави коментар

Водещи новини