САЩ и Великобритания твърдят, че Русия е изпитала този месец оръжие, което може да унищожава сателити

  • 24 юли 2020 09:39

  • 1945
  • 5
САЩ и Великобритания твърдят, че Русия е изпитала този месец оръжие, което може да унищожава сателити
© Pixabay

САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса, предадоха световните агенции.

Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на антисателитно оръжие в космоса на 15 юли, се казва в изявление на командването. "Тестът от миналата седмица е нов пример, че заплахите срещу американските космически съоръжения и тези на техните съюзници са реални, сериозни и нарастващи", се казва в текста.

"Това е неприемливо", написа в Туитър от своя страна американският преговарящ по въпросите на разоръжаването Маршал Билингсли. Той допълни, че става дума за сериозен проблем, който ще бъде дискутиран идната седмица във Виена по време на разговори с Русия относно двустранния договор за ограничаване на броя на ядрените бойни глави.

Във Великобритания вицемаршалът от военновъздушните сили Харви Смит, отговарящ за отдела за космическите въпроси към британското министерство на отбраната, каза, че Лондон е обезпокоен от начина, по който Русия е изпитала един от сателитите си, изстрелвайки снаряд със характеристиките на оръжие. Според Смит подобни действия заплашват мирното използване на космоса и рискуват да доведат до отломки, които да са заплаха за сателити и за космически системи, от които светът е зависим.

В Москва министерството на отбраната каза, че на 15 юли "малко космическо превозно средство е инспектирало един от руските сателити отблизо, като е използвало специално оборудване и тази инспекция е предоставила ценна информация за инспектирания обект, която е била предадена на базирани на земята контролни съоръжения".
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1945 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
:-)

2020.07.25 | 11:12

5
Тръмп подписа декрет, с който обяви луната и космоса за американски територии. Нормално е да има ответна реакция. Америка, за да избегне реглулации, подари НАСА на Мъск и той обяви намерение да залива със сателити все едно космоса му е бащиния. Нагли американци. Един ден света ще им го върне, ще се радвам да е в рамките на моя живот.
Обективен

2020.07.24 | 19:27

4
Значи американците могат да пускат флотилия от военни сателити, руснаците обаче не може да имат оръжие за сваляне на сателити. От кадя на кадя ба!?

2020.07.24 | 16:34

3
браво, чудесна новина
SONI

2020.07.24 | 11:27

2
KRAVARITE PO4VAT DA MU4AT
аз пък си мисля,

2020.07.24 | 11:07

1
че те ОТДАВНА имат такова...

Добави коментар

Водещи новини