Ай Вейвей: Интернет цензурата на Китай е напразна

  • 16 април 2012 10:12

  • 844
  • 0
Ай Вейвей: Интернет цензурата на Китай е напразна
©

Китайският дисидент Ай Вейвей предупреди китайското правителство, че опитите му да цензурира интернет неизбежно ще се провалят. Той заяви това в статия, публикувана във вестник „Гардиън”.

Ай беше задържан миналата година 81 дена от китайските власти след полицейска операция срещу дисиденти. Акцията беше извършена след разпространението на онлайн призиви за протести, подобни на Арабската пролет.

„Преди интернет всичко, което хората можеха да направят, беше да гледат телевизия или да четат „Пийпълс Дейли”. Те четяха внимателно между редовете, за да разберат какво се случва. Сега всичко е различно. Вестниците се опитват да говорят за нещата, но дори преди да излязат от печат всеки говори за това в интернет”, казва Ай.

Той добавя, че смята, че революцията, извършена от Горбачов в бившия СССР е важна.

„Откритостта и прозрачността са единственият начин да ограничим тъмните сили. Китайският народ никога не е имал право наистина да изрази мнението си. В конституцията е казано, че може, но в реалния живот е по-опасно. На Запад хората смятат, че това е право, с което се раждат. Тук това е право, давано от правителството, което всъщност не се практикува”, добавя Вей.

"Откакто обаче имаме мрежата и можем да пишем блогове, сега и микроблогове - хората започнаха да споделят идеи и се появи ново чувство за свобода", добавя още дисидентът и автор на съвременно изкуство Ай.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини