Туитър се извини за кибератаката

  • 18 юли 2020 21:03

  • 657
  • 0
Туитър се извини за кибератаката
© Getty (архив)

Туитър се извини днес за кибератаката, при която бяха атакувани профили на известни личности и политици, предаде АФП.

Социалната мрежа заяви, че хакерите, извършили атаката, са изманипулирали успешно малък брой от нейните служители. Туитър заяви, че си дава сметка за удара по репутацията си, причинен от атаката. Туитър уточни, че при нападението хакерите са атакували 130 профила и са успели да проникнат в 45 от тях с помощта на инструменти, до които имат достъп единствено екипите за вътрешна поддръжка.

Профилите в Туитър на редица знаменитости и компании бяха хакнати, за да бъдат измамени последователите им с биткойни

Броят на хакнатите профили е изключително малък в сравнение с броя на всички профили в Туитър, но сред тях са профилите на личности като кандидата за президент на САЩ Джо Байдън, бившия американски президент Барак Обама, основателя на Амазон Джеф Безос, ръководителят на Тесла Илон Мъск и основателя на Майкрософт Бил Гейтс.

"Срамуваме се, разочаровани сме и съжаляваме. Знаем, че трябва да си върнем вашето доверие и ще подкрепим всички усилия отговорните" да си понесат отговорността", заяви Туитър.

Хакерите, извършили атаката срещу профилите в Туитър, изглеждаха искаха да направят бързи пари, ако се съди по начина им на действие. Те публикуваха в хакнатите профили съобщение, призоваващи останалите потребители на Туитър да изпратят биткойни на посочени от тях адреси с обещание да получат двойна стойност в замяна. Според сайтове, специализирани в проследяване на трансакции с биткойни, заявиха, че хакерите са получили около сто хиляди долара под формата на биткойни.
Туитър заяви днес, че от осем от хакнатите профили са били източени данни, които обикновено са достъпни само на потребителя на съответния профил.

Туитър заяви, че с помощта на инструментите, с които са се сдобили хакерите, те са успели да преминат през бариерата за двойно идентифициране, която гарантира сигурността на профила и не позволява достъпа до него просто с вписването на парола. Това действие, което е обект на разследване от Федералното бюро за разследване (ФБР), поставя началото на дебат за сигурността на социалните мрежи, няколко месеца преди президентските избори в САЩ.

ФБР започва разследване на хакването на акаунти в Туитър

Туитър не разкри подробности нито за служителите си, замесени в атаката, нито за самоличността на хакерите.

Според в. "Ню Йорк таймс" в основата на кибератаката е мистериозен хакер с прозвище "Кърк", който е разполагал с вътрешен достъп.Информацията, събрана от американския всекидневник, по-скоро отхвърля тезата, че атаката е дело на някоя държава или на известна хакерска организация. Атаката е извършена от група млади хора, един от които все още живее при майка си, които са общували помежду си заради обсебеността си с потребителските имена, трудни за хакване, пише "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини