Нова технология позволява на стопаните да създават цифрови аватари на кучетата си

  • 19 юни 2020 11:56

  • 517
  • 0
Нова технология позволява на стопаните да създават цифрови аватари на кучетата си
©

Британски изследователи са разработили технология за улавяне на движението, която позволява кучета да бъдат дигитализирани, като за целта не е необходим специален костюм и се използва само една камера, съобщи "Сайънс дейли".

Обикновено дигитализирането на куче е същото като на човек - налага използването на осеян с маркери костюм и многобройни камери. Компютърни специалисти от университета на Бат обаче са намерили начин да опростят процеса. Разработката им може да намери редица приложения - от развлекателния бизнес до ветеринарните грижи.

Екипът започва работата си, придържайки се към стандартния процес - костюм и многобройни камери. След като обучава компютърен модел на походката и стойката на 14 породи кучета, целият допълнителен хардуер става излишен. Единична RGBD камера, която записва и отдалечеността на обектите, се оказва достатъчна, за улови и прогнозира движенията на кучето, и да ги пресъздаде виртуално.

"В развлекателната индустрия изследването ни може да помогне за по-автентично пресъздаване на движенията на виртуални животни във филми и видеоигри. Собствениците на кучета също могат да използват технологията, за да създават цифрови аватари на питомците си на компютрите, което е доста забавно", казва Шиниъд Киърни от изследователския екип.

Като се оставят настрана игрите и забавленията, новата технология може да се окаже ценно средство за ветеринарите, които проследяват здравословното състояние на кучетата, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини