Ирландски учени създадоха дрон, който стерилизира публични пространства

  • 07 юни 2020 14:42

  • 1097
  • 3
Ирландски учени създадоха дрон, който стерилизира публични пространства
© Pixabay

Ирландски учени от университетите на Голуей и Лимерик са разработили дрон, който в автономен режим стерилизира повърхности на обществени места с ултравиолетова светлина, допринасяйки за ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде RTE.

Дронът ще функционира главно през нощта, когато наоколо няма хора.

Миналата година същите учени осъществиха първия по рода си проект за доставка на инсулин с дрон. Поредното им новаторско решение предвижда безпилотният летателен апарат да доставя ултравиолетова светлина.

С дрон призовават в Солун всеки да си остане вкъщи

Медицинската индустрия отдавна разчита на почистването с ултравиолетова светлина, която е вредна за хората и трябва да бъде доставяна в силно контролирана среда.

Поради тази причина дронът ще функционира нощем, когато на предвидените за почистване обществени места няма хора. Безпилотният летателен апарат има предварително зададен маршрут, който да следва, за да доставя стерилизиращата ултравиолетова светлина. Когато приключи работата си, дронът ще се връща за презареждане, за да се подготви за следващия тур.

Последвайте канала на

Novini.bg
1097 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
мхм

2020.06.07 | 15:34

3
Пълни глупости и подигравка. Един дрог не може да бъде в летателен режим повече от 1-2 часа и то от съвсем скъпите дронове. А за да облъчи дадена повърност (една пейка в парка) и да има ефект, ще трябва около 20 минути т.е за цяла вечер този дрон, ако работи нон-стоп и ходи да се зарежда на 2 часа и облъчва по 20 минути за да има ефект, на сутринта ще има 15-20 пейки "чисти" , пълна подигравка. да бяха отишли на място за 20 минути да ги изчистят ръчно, вместо да хабят енергия цяла вечер
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.06.07 | 15:11

2
А дрона в рускенефа се разби в първата сграда хахахах
златарчанин

2020.06.07 | 14:53

1
Да дойде да стерилизира гр. Златарица 5090. Бучекчията гледа над 200 овце в самия град, миризма страшна, мръсотия около дома му и по улицата, пълно със стотици кърлежи, бълхи,кучета бездомни минават и разнасят умрели малки агънца, кожи от агнета. Сега е изкупил и пасищата на безценица до гората ще замърси и там, на бившата гара на влака в постройката е пълно с овча тор, там е ходил и изхвърлял. Не може човек да се разходи, по пътя към Елена покрай реката всичко е осрано от овцете му и там бил изкупил. И се заканвал да застрелва хора, които ходят в стопанисваните от него пасища. Много му порасна работата на тоя селянин тъп,цървул, беше беден като плъх и се озърташе, грабна европарите построи обори до комшиите и забогатя.Зиме гори оборска тор в парното и мирише,както и гуми. Овцете блеят и се чува на километър, а смрадта е ужасна. Около къщата му е ад от мръсотия, но там ХЕИ не минава, в златарица всички са с връзки и за тях закони няма,няма и проверки. Тук всички мърморят но никой не смее да му каже и от общината си мълчат,така им изнася.

Добави коментар

Водещи новини