Google разказва за Едуард Мейбридж

  • 09 април 2012 16:57

  • 2229
  • 0
Google разказва за Едуард Мейбридж
©

На 9 април се навършват 182 години от рождението на Едуард Мейбридж, подсказа Google със своето приложение Doodle. Британецът с холандско потекло прекарва дълги години в САЩ.

Там той поставя основите на кинематографията със свой експеримент – опитва да докаже, че при своя бяг в един момент конете са във въздуха и с четирите си крака. За целта поставя 12 фотоапарата край писта за конни надбягвания. Те са настроени да направят снимка автоматично при преминаване на конете пред обектива, пише inews.bg.

След като снима движението на конете, Мейбридж наслагва отделните картинки на диск и го прожектира на специален апарат, наречен зоопраксископ. Така се получава движение и на практика можем да наречем Мейбридж автор на първия клип в света.

А фотографът успява да докаже тезата си – снимките и клипчето доказват, че при галоп в един момент конете се отделят от земята и с четирите си крака. До този момент всички художници са рисували галопиращи коне с поне един крак на земята.

Интересен е и личният живот на британеца. След като емигрира в САЩ той на няколко пъти променя името си – в началото на живота си отвъд океана роденият като Едуард Мъгридж се нариа Едуардо Сантиаго, а по-късно и Мюгридж и Мейгридж, а от 1860 година започва да се изписва като Мейбридж. Много от своите фотографии подписва с псевдомина Хелиос.

Съден е за убийството на любовника на своята съпруга. Това се случва през 1874 година. Той отива при майор Хари Ларкинс и се обръща към него и с думите: "Добър вечер, майоре, моето име е Мейбридж, а това е отговорът на писмото, което написахте до съпругата ми" го убива с един изстрел с пистолета си.

На делото фотографът пледира невменяемост и посочва, че причината е нараняване на главата след катастрофа с дилижанс. Неговите приятели потвърждават в съдебната зала, че този инцидент е променил напълно Мейбридж и от гениален и приятен за общуване човек, е станал непостоянен и безотговорен. Съдът отхвърля твърденията за невменяемост, но все пак оправдава фотографът.

През следващите години Мейбридж снима в Централна Америка. Често пътува и до родната Великобритания където изнася лекции и показва своите творби. През 1984 година се връща за постоянно в родината си и започва да пише книги за своите творби.

Умира на 8 май 1904 година.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини