Чехия и САЩ подписаха съвместна декларация за сигурността на 5 Джи (5G) мрежите

  • 07 май 2020 07:42

  • 1827
  • 2
Чехия и САЩ подписаха съвместна декларация за сигурността на 5 Джи (5G) мрежите
© Getty Images/Guliver

Чехия и САЩ подписаха съвместна декларация за укрепване на сътрудничеството си за сигурността на 5 Джи (5G) мрежите, предаде Асошиейтед прес.

Чешкото правителство съобщи, че документът е бил подписан от премиера Андрей Бабиш и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Декларацията се подписва в момента, когато САЩ водят борба по цял свят срещу китайската компания Хуавей, най-големия доставчик на оборудване за мрежова инфраструктура. Вашингтон обаче се опасява от връзките й с правителството в Пекин.

Тръмп спира споделянето на информация с европейските страни, които работят с Хуавей

"Защитата на комуникационните мрежи от прекъсване или манипулиране и гарантирането на правото на личен живот и индивидуалните свободи на гражданите на САЩ и Чехия са от жизненоважно значение, за да се гарантира, че нашите граждани ще могат да се възползват от значителните икономически възможности, които предоставя 5 Джи мрежата", се казва в документа. Той съдържа и принципи за справяне със заплахи и гарантиране на сигурността на следващото поколение мобилни мрежи, разработени от експерти по киберсигурността от десетки страни на среща на високо равнище, която се проведе миналата година в Прага.

Чешката агенция по киберсигурност вече предупреди да не се използват продукти на китайските компании Хуавей и Зи Ти И, припомня БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1827 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
edin

2020.05.07 | 08:46

2
Това е страхотна новини.Такива споразумения трябва да се сключат от всички европейски страни.

2020.05.07 | 08:28

1
САЩ и сигурност на мрежата! Хахахах. Това вече е забавно

Добави коментар

Водещи новини