Учени създадоха преносимо устройство за ДНК тестове

  • 25 април 2020 14:04

  • 1028
  • 0
Учени създадоха преносимо устройство за ДНК тестове
© Pixabay

Вече е възможно да се използва евтин, лек и захранван от смартфон детектор, способен да идентифицира на място ДНК в кръв, урина, течности и други проби, пише сп. "Ню сайънтист".

На този етап тестовете за идентифициране на ДНК обикновено се правят в лаборатории и налагат използването на скъпо специализирано оборудване. За да улеснят процеса и да намалят стойността му, специалисти от Военномедицинския университет в Китай са разработили преносим детектор с джобен размер. Устройството е направено от части, отпечатани с триизмерен принтер, и се прикрепва към стандартен смартфон, предае БТА. 

Детекторът може да открие ДНК на базата на характерни мутации или къси генетични последователности. Устройството тежи само 60 грама и за направата му са необходими по-малко от 10 долара. Получаването на резултат отнема 80 минути.

Приспособлението се нагрява от смартфона. Пробите могат да бъдат заредени в детектора и да се смесят с предварително напълнени химикали, които светят или променят цвета си при наличието на съвпадаща ДНК. Получените резултати се изписват на екрана на смартфона.

Направените тестове са показали, че устройството може да открие генетични състояния като алфа и бета таласемия в кръвни проби. Детекторът е способен да идентифицира и хора с ген, който ги прави по-податливи на алкохолна интоксикация, от натривки, взети от вътрешната страна на бузите. Приспособлението идентифицира и Ешерихия коли в урина, мляко и речна вода.

Като цяло точността на устройството е около 97 процента в сравнение със стандартните лабораторни методи.

Детекторът може да бъде модифициран да открива РНК. Това ще го направи полезен за идентифицирането на РНК вируси, към които спада и коронавирусът, причиняващ болестта Ковид-19, смятат изследователите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1028 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини