Астрономи за пръв път измериха скоростта на вятъра в атмосферата на кафяви джуджета

  • 10 април 2020 14:30

  • 1000
  • 0
Астрономи за пръв път измериха скоростта на вятъра в атмосферата на кафяви джуджета
© Pixabay

Астрономи за пръв път измериха скоростта на вятъра в атмосферата на най-тъмните звезди във Вселената - кафявите джуджета, предаде ТАСС.

Агенцията цитира статия в сп. "Сайънс", в която е публикувано проучването на Националната астрономическа обсерватория на САЩ. За целта на изследването са били използвани орбитални и наземни телескопи, предава БТА.

"Открихме, че атмосферата на тези "несъстояли се звезди" кръжи по-бързо от тяхната повърхност, коментира Кейтлин Алърс, астроном от университета "Бъкнел" в гр. Луисбърг. Средната скорост на тези ветрове е 2,3 хиляди километра в час! Това напълно се вписва в теоретичните ни прогнози".

Мисията Gaia ще предостави данни за 1,6 милиарда звезди

Първите кафяви джуджета бяха открити сравнително неотдавна, през 1995 година. Те изненадаха учените с необичайните си свойства, включително с наличието на сезони и на метални "облаци", които карат някои астрономи да ги считат за големи планети, а не за малки звезди.

Алърс и нейните колеги анализирали снимки на орбиталния телескоп "Спицър" и на наземната обсерватория VLA . Те извършили наблюдения на звездата 2MASS J1047+2124, разположена в съзвездието Лъв на разстояние 35 светлинни години от Земята.

Последвайте канала на

Novini.bg
1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини