Осъдиха Google заради подвеждаща рекламна практика

  • 03 април 2012 10:47

  • 849
  • 0
Осъдиха Google заради подвеждаща рекламна практика
©

Най-популярната интернет търсачка в света Google беше призната за виновна на втора инстанция по дело в Австралия, касаещо подвеждащо пускане на реклама, предаде Bloomberg.

Апелативният федерален съд в Сидни постанови, че Google е заблуждавала потребителите в Австралия, включвайки в търсенето си по бизнес резултати платени реклами на конкуренти, пише inews.bg.

Рекламите излизат до резултата с името на съответната компания. Затова американската компания ще трябва да изготви протокол, с който да избегне повторението на тази практика.

В решението на съда не се включва глоба за Google, тъй като австралийският закон не предвижда наказание за такова нарушение. Google обаче ще трябва да плати разноските по делото.

Делото е знаково, тъй като с това решение Google се признава за отговорна за съдържанието на рекламите, които пуска като отговор на търсене в търсачката. Досега практиката беше Google да се счита само за проводник.

Google тепърва ще решава дали да обжалва решението т.е. да стигне до последната инстанция на австралийската съдебна система.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
849 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини