Сондата "Джуно" установи точното количество вода в атмосферата на Юпитер

Сондата "Джуно" на НАСА установи, че водата в  атмосферата на Юпитер е три пъти повече, отколкото на Слънцето, което насочва, че тя е била първата, образувала се в Слънчевата система, съобщи в. "Дейли мейл", цитирана от БТА. 

През 1995 г. американската сонда "Галилео" установи, че планетата Юпитер е три пъти по-суха от Слънцето. С нова технология "Джуно" събра данни от по-голяма дълбочина на 150 км в атмосферата. Така откри, че водните молекули са три пъти повече, отколкото на Слънцето.

Данните показват, че водните молекули са около 0,25 процента от атмосферата над екватора. Те насочват също, че Юпитер вероятно е първата планета, образувала се в Слънчевата система и се състои от газ и прах, каквито няма в звездата ни.

Сондата "Джуно" ще работи още най-малко 3-4 години в орбитата на Юпитер

"Изненадващото откритие, че атмосферата не е добре смесена дори под облаците, е загадка, която още не можем да изясним" -- каза Скот Болтън от екипа.

Сондата "Джуно" е събрала данните за водата над екватора при първото си прелитане над планетата, защото атмосферата там изглежда много по-добре размесена, отколкото в други райони. 24-отото прелитане на "Джуно" над Юпитер беше на 17-и февруари, а следващото е на 10-и април

Коментари

  1. 2020.02.21 | 16:52

    в заглавието пишете , че юпитер има три пъти-повече вода от слънцето , а после в статията , че е по-сух от слънцето , противоречите са , вие въобще гледате ли какво пишете бе 0лиг0френи пр0сти?

    1. 2020.02.22 | 11:03

      да беше прочел цялата статия! Много дълга ли ти се стори?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет