История и еволюция на лаптопа през годините

Веднага щом персоналният компютър (РС) става реалност през 1971 г., се появява и следващата задача – създаването на преносимо компютърно устройство. Алън Кей, изследовател в Парка за изследвания на компанията Xerox в Пало Алто си представил първия преносим компютър, описвайки идеята си през 1972 г. в труда си „Dynabook”. През 1973 ІВМ създава първия прототип на лаптоп. Пак ІВМ пуска и първия лаптоп на пазара през 1975 г. Техният лаптоп носи името ІВМ 5100.

По-късно, когато започва тази тенденция, започват да се появяват все повече модели лаптопи на пазара. Първият лаптоп с размерите, които днес приемаме за стандартни, е представен от Epson през 1980 г. на една конференция в Лас Вегас и пуснат в продажба две години по-късно. Лаптопът Epson HX-20 разполага с LED екран, акумулаторна батерия и размерите на тетрадка А4. В описание на патента му се появява за първи път наименованието „лаптоп” и „ноутбук”.

От тогава лаптопът претърпява безброй подобрения и допълнения с всяка изминала година. Започвайки от 1983 г. лаптопът получава тъчпада си (Gavilan SC, 1983), „pointing stick”-а на клавиатурата (IBM ThinkPad 700, 1992), функцията за разпознаване на ръкопис (Linus Write-Top, 1987) и др. От 1990 започват да се появяват процесорите, програмирани да консумират колкото се може по-малко енергия от батерията (Intel i386SL).

През 1988г. се появяват първите дисплеи с резолюция 640х480 (VGA), създадени от Compaq, а цветните екрани стават стандартно оборудване през 1991 г. През 2003 г. започва възходът на лаптопите с диаметър 17 и повече инча. Пак през първите години на новия век се появяват и първите CD-ROM-ове и CD-writer-и (записвачките).

Въпреки кратката си история, лаптопът е представян в разнообразен дизайн, достигайки до днешната му стандартна форма: две съставки части – едната представляваща екран, а другата – клавиатурата. Двете части могат да се затварят лесно, за да се пести пространство, когато лаптопът не се използва. Екранът и клавиатурата не са достъпни, когато лаптопът е затворен. Тези устройства са получили наименованието традиционни лаптопи или ноутбуци (notebook). Традиционният лаптоп продължава да бъде най-използваният модел, въпреки че междувременно се появят и други като Chromebook, Ultrabook или лаптопи 2 в 1, които се хвалят, че са още по-лесно преносими от обикновените лаптопи.

Друг, до някъде различаващ се от традиционните лаптопи, модел е нетбука (netbook), който представлява по-лека версия. Нетбукът, както навежда и самото му наименование, е мини-лаптоп, предназначен предимно за достъп до интернет. Нетбукът се появи през 2008 г., теглото му не надвишава 1 килограм и разполага с екран от максимум 9 инча.

С времето лаптопът започва да измества настолните компютри (desktop). Това се случва и поради факта, че лаптопите вече са достигнали сходни с настолните компютри технически характеристики, като все пак разполагат с голямото предимство, че са преносими. Освен това, през последните години се появяват все повече подкатегории – от гейминг до бизнес лаптопи. Практически, пазарът на лаптопи е диференциран в зависимост от основните цели на употреба на тези устройства.

Понастоящем, един не много претенциозен лаптоп има достъпна за всеки цена. В зависимост от спецификациите и от предназначението на лаптопа, той може да поскъпне до няколко хиляди лева като гейминг лаптопите, например.

 

(платено съобщение)

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет