Китай пусна приложение, показващо дали сте имали контакт с болен от коронавирус

  • 11 февруари 2020 10:22

  • 1671
  • 0
Китай пусна приложение, показващо дали сте имали контакт с болен от коронавирус
© gettyimages

Китайските власти пуснаха специално мобилно приложение, което ви казва дали сте били изложени на риск да се заразите с коронавирус, съобщава БТВ.

„Детекторът за близък контакт“ казва на потребителите дали са били близо до човек, който е с предполагаем или потвърден коронавирус.

Инкубационният период на коронавируса може да е 24 дни

Като близък контакт приложението определя хора, които работят, живеят или учат заедно, контакт с медицински персонал и контакт в градския транспорт. Тези, които са изложени на риск, биват съветвани да стоят у дома и да уведомят здравните власти.

На пръв поглед приложението може да изглежда полезно, но технологични наблюдатели се опасяват, че това е пореден пример как китайските власти контролират обществото. За да направите запитване дали сте имали контакт с коронавирус, трябва да се регистрирате в платформата с вашия реален телефонен номер и номер на лична карта.

Приложението е разработено с подкрепата на китайското правителство. Не е тайна, че Китай провежда сериозно наблюдение над гражданите си, но поне този път едва ли ще бъде критикувана, заявиха експерти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини