Facebook иска да криптира съобщенията ни

  • 07 февруари 2020 11:27

  • 577
  • 0
Facebook иска да криптира съобщенията ни
© Getty Images

От компанията „Фейсбук“ обявиха, че планират да криптират личните съобщения, които изпращаме с приложението „Фейсбук месинджър“. Това на пръв поглед звучи логично, но редица правозащитни организации се обявиха против допълнителната сигурност. Причината – това ще позволи на педофили да разговарят с деца онлайн без да бъдат разкривани, предава БТВ.

Приложения от семейството на „Фейсбук“ вече разполагат с криптирани съобщения. Благодарение на по-сигурната защита, те не могат да бъдат прихванати от трети лица и гарантират изпращането им единствено от един телефон на друг. По този начин личните разговори остават лични.

Международни организации за защита на деца от насилие подписаха официално писмо до компанията, в което ги призовават да преосмислят това решение.

Facebook забранява силно манипулирани видеоматериали, изглеждащи като истински

Според правозащитници подобно криптиране на съобщенията във „Фейсбук месинджър“ ще доведе до повече сексуален и психически тормоз на деца онлайн, като разговорите ще остават скрити за трети страни – организации за защита, например.

Писмото е подписано от над 100 международни групи и академични фигури.

От години правителствени фигури призовават технологичния гигант да не засилва защитата на съобщенията си, тъй като това представлява опасност за малки деца, които използват социалната мрежа. Това би позволило и по-лесно организиране на терористичен акт, например.

Все още няма официален отговор от страна на компанията.

Последвайте канала на

Novini.bg
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини