Туитър с нови промени срещу фалшиви новини и видеа

  • 05 февруари 2020 06:25

  • 905
  • 0
Туитър с нови промени срещу фалшиви новини и видеа
© Gettyimages (архив)

Туитър ще маркира с предупреждение, а в някои случаи и ще премахва подправени или манипулирани снимки, аудио и видео записи, които имат за цел да подведат хората, съобщават информационните агенции.

Компанията обяви във вторник, че с новите правила се забранява споделянето на изкуствено или манипулирано съдържание, което има вероятност да причини вреди. Съдържание, което е манипулирано, но не е задължително вредно, може да бъде маркирано само предупредителен надпис.

Съгласно новите правила, които ще влязат в сила от 5 март, забавеното видео, в което председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси изглежда, че не е в състояние да говори, може да получи предупредителен надпис, ако някой реши да го сподели, посочва АП, цитирани от БТА.

"Фейсбук" с мерки срещу подвеждащата информация за коронавируса

Фейсбук вече обяви, че ще маркира видеото с Нанси Пелоси като "фалшиво", но няма да го свали от платформата, допълва Ройтерс. Гугъл, Фейсбук, Туитър и други технологични компании са под засилен натиск да попречат на евентуална намеса във връзка с президентските избори в САЩ тази година, след като те бяха манипулирани преди четири години от свързани с Русия лица, посочва АП. Социалните мрежи са под натиск да се справят със заплахата от така наречените "дийпфейк" (deepfake) публикации, при които е използван изкуствен интелект за създаване на суперреални, но фалшиви видеа, при които някой изглежда че прави или казва нещо, което не е направил или казал, допълва Ройтерс.

В понеделник ЮТюб избистри позицията си относно политическата манипулация, като подчерта, че забранява манипулирани видеа, свързани с избори. Фейсбук също увеличава усилията в тази посока.

Последвайте канала на

Novini.bg
905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини