Фейсбук маркира пост с предупреждение за фалшива новина

  • 30 ноември 2019 14:14

  • 1197
  • 1
Фейсбук маркира пост с предупреждение за фалшива новина
© gettyimages

Социалната мрежа Фейсбук за първи път постави коригираща забележка върху авторски пост на свой абонат по искане на правителството на Сингапур, като в същото време призова за премерен подход към приложението на нов закон, приет в островната държава, срещу "фалшивите новини", с цел да се защити свободата на словото, предаде БТА.

"В съответствие са изискването на закона Фейсбук е длъжен да ви уведоми, че този пост съдържа фалшива информация", се казва в съпътстващата бележка, която някои (но не всички) ползватели на мрежата в Сингапур можеха да видят. Коригиращата забележка бе поставена в края на оригиналния пост без никакви изменения в самия му текст.

Правителството на Сингапур заяви вчера, че е дало инструкция на Фейсбук да публикува предупредителната бележка към авторския пост от 23 ноември. "Както изисква сингапурското законодателство, Фейсбук сложи забележка към тези постове, които по преценка на правителстното на Сингапур съдържат фалшива информация", каза говорител на Фейсбук.

Грета е отвлечено от норвежците българче

Това е първи случай, когато подобно предупреждение се поставя в интернет прлатформата. Контролният държавен орган поиска от автора на местното издание "Стрейтс таймс ревю"да внесе поправки в материал, в който се твърди, че един местен обществен деец, който по-рано си е позволил да критикува управляващата партия в страната, е следствен и се намира в ареста. МВР на Сингапур опроверга тази информация. Местният закон за борба с фалшивата информация влезе в сила на 2 октомври.

Според вътрешния министър К. Шанмугам той дава на правителството средства за контрол върху разпространяване в страната на лъжливи сведения, които за кратко време могат да ѝ нанесат сериозни вреди. Максималната глоба по закона достига 1 млн. сингапурски долара (738 000 щатски долара) плюс затвор до 10 г.

Международни правозащитнници и експерти в сферата на интернет технологиите отбелязват, че с тежките си ограничения законът създава значителни рискове за свободата на словото и може да има сериозни последствия не само за Сингапур, но и за целия свят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АМИ...ПО ПРИНЦИП ...

2019.11.30 | 18:31

1

фалшивите новини не са от вчера и днес, а още от епохата на Уйлям Рандолф Хърст -старши ( знаете: най-големия и прочут медиен магнат отпреди...не знам колко време), НО ВИНАГИ, ПОД ПУБЛИКАЦИЯ С НЕВЯРНА И/ИЛИ. ПОДВЕЖДАЩА ИНФОРМАЦИЯ, СА ИМАЛИ ДОБЛЕСТТА ДА ПОСТАВЯТ ЕДНА МАЛКА БЕЛЕЖКА СЛЕД КРАЯ НА СТАТИЯТА, че новината не е истинска, а измислена. БЕЛЕЖКА, КОЯТО НЕ ВСЕКИ ПРОЧИТАЛ И НЕ ВСЕКИ ЗАБЕЛЯЗВАЛ, но все пак я е имало в края на всяка една ТАКАВА публикация. А СЕГА? ...Така че нищо ново под Слънцето; всичко - като по учебник, отдавна познато...

Добави коментар

Водещи новини