Праисторическите хора са загрявали бактерии, за да получат червена охра

  • 22 ноември 2019 10:27

  • 1676
  • 0
Праисторическите хора са загрявали бактерии, за да получат червена охра
© Pixabay

Древни ловци и събирачи на плодове в Северна Америка целенасочено са загрявали бактерии, за да получат червена охра, която да използват в скални пиктографии, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

"Охрата е сред материалите, които хората непрестанно използват от повече от 200 000 години, ако не и от по-дълго време - заяви експертката по древните пигменти Бранди Макдоналд от университета на Мисури. - Разполагаме с археологически данни за хора, които са използвали този материал, но малко учени са изследвали как е бил произведен."

За да разберат как праисторическите хора са се снабдявали с червен пигмент, използван в скално изкуство край брега на езерото Бабин в Британска Колумбия, учените са използвали усъвършенствани технологии, с които да загреят зрънце охра и да изследват с електронен микроскоп реакцията й при температурните промени.

Охрата е извлечена от водни, богати на желязо бактерии. Новите лабораторни тестове показват, че древните ловци и събирачи на плодове целенасочено и прецизно са загрявали бактерии до температура между 750 и 850 градуса Целзий, за да получат частици пигмент. "С помощта на различни изследователски методи реконструирахме приблизителната температура, при която хора са получавали пигменти върху огнища край брега на езерото Бабин", поясни Макдоналд.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Последвайте канала на

БТА
1676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини