Министър Росен Желязков откри форум "5G: интелигентна трансформация и растеж"

  • 19 ноември 2019 12:47

  • 389
  • 1
Министър Росен Желязков откри форум "5G: интелигентна трансформация и растеж"
© Министерство на транспорта

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети откри форум "5G: интелигентна трансформация и растеж", организиран от Комисията за регулиране на съобщенията и МТИТС в НДК.

"Смисълът на тази среща-дискусия, в която участват експерти от КРС, учени от УНСС и такива в областта на здравеопазването, е да очертае, а не да каже какви са решенията на 5G мрежата", посочи министърът.

Той изрази надежда, че на днешния форум ще се говори открито и във всички аспекти на новата технология - политически, регулаторен, свързан с конкурентоспособността или защитата на потребителите. "Навлизането на 5G технологията безспорно ще окаже влияние върху икономиката както в отделните сектори, така и като цяло, което показват проучвания на практиките в държавите, напреднали с тази технология", посочи Петкан Илиев, асистент в УНСС.

Зукърбърг е насърчен след срещата си с Макрон за регулирането на социалните мрежи

По думите му технологията е пряко свързана с т. нар. Индустрия 4, както и за Земеделие 4, а общини, селско стопанство и енергетика са секторите, в които 5G мрежата ще има най-силно влияние.

"Дигиталната икономика в България е приблизително съпоставима като дял от БВП с този на най-големите пет пазара на Европейския съюз / 6,7 срещу 6,9 на сто/", посочи Илиев.

Има и страни, които са много по-напред като Швеция, например, където този дял достига 9 процента. Това според учения ни доставя добри стартови позиции. Положително по думите му е, че у нас дигиталната икономика расте по-бързо и догонването може да се случи в периода до 2028 година.

"Икономическите ефекти ще могат да се измерят, тогава когато имаме точна представа за влиянията в отделните сектори, но най-вече то ще бъде върху интернет на нещата, здравеопазването и селското стопанство. Практиката показва, че стартът на 5G технологията, на влиянието върху социално-икономическото развитие най-осезаемо ще се почувства чрез публичния сектор, т. е. през градовете и общинската икономика", посочи Петкан Илиев.

Дори само внедряването на широколентовия достъп според него би довело до ръст на икономиките като цяло с 0,25 на сто, а на БВП с 0,8 на сто. Влиянието върху БВП чрез внедряването на 5G технологията с неговия мултиплициращ фактор върху икономиката би бил много по-голям, смята той.

Самото преодоляване на дигиталното изоставане спрямо страните от Северна и Западна Европа за България може да увеличи БВП на страната ни с 8 млрд. евро до 2025 год., са изчислили учените в областта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В микровълновата

2019.11.19 | 12:59

1

5g и икономиката го интересуват тоя банан с пижама, а свч духалките които ще наредят като коледна украса, колко екодалеко ще са от нормите?

Добави коментар

Водещи новини