Учени: Филтрите на цигарите са "най-смъртоносната измама в историята на човешката цивилизация"

Британски и американски учени призоваха да бъде въведена пълна забрана на филтрите на цигарите, съобщава научното списание "Бритиш медикъл джърнъл".

Специалистите предлагат тези изделия да бъдат включени в черния списък на забранените пластмаси за еднократна употреба, който ще влезе в сила в ЕС през 2021 година.

Експертите нарекоха цигарените филтри "най-смъртоносната измама в историята на човешката цивилизация". Според тях те са напълно безполезни и в никакъв случай не намаляват вредата от тютюнопушенето. Те не филтрират отровите и не правят цигарите по-безопасни, каквато е глобалната заблуда.

Учените припомнят, че цигарите с филтър започват да се продават от 50-те години на миналия век. Именно тогава производителите убеждаваха потребителите, че с тези приспособления пушенето не е толкова опасно. Но на практика филтрите са били въведени, за да се пести от тютюна, да се произвеждат повече цигари и едновременно да послужат за психологическа примамка. "Сега вече знаем, че аргументът за безопасността е бил мит, един от многото, сътворени от тютюневата промишленост, за увеличаване на продажбата на цигари", пише в изследването.

Коментари

 1. 2019.11.09 | 10:29

  Вземите си 12 кила тутюн от полето Пеевски им изкупува на хората по 2,50 лв. килото. Стигат.Купите си цигарена хартия и свивайте истински цигари с тютюн бе вашта семка недоклатена глупава и модерна.Кат плюна на двата пръста на ръката и вече съм я свил.Че им давам аз по 6 лв кутията за отрови и пласмаса.Тука ли си.Имам си лула и цигаре Тъпча и пуша. Електонни цигари са моите. За смет от дъното на хамбара пометено с метла и налято в кутии за уроди със снимки на уроди, които храните за такива цигари не давам една стотинка !!! Тва не е тютюн в днешните цигари.За това мрете слушайте дедо си.

 2. 2019.11.06 | 12:15

  Тъпите учени да ги забраняват при тях

 3. 2019.11.05 | 13:57

  или без,едно прасе научи ли се веднъж да си яде лайната отказване няма....

 4. 2019.11.05 | 13:54

  А бе, кога пушех тутун, филтрите ми ставаха кафеви.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет