Русия със собствена спътникова система за телефон

Първият заместник на генералния директор на компания „Гонец“ (единния оператор на „Роскосмос“ за системните връзки, излъчването и ретранслацията) Олег Химочко разказа в интервю пред РИА Новости за перспективите за създаване на собствена спътникова система за телефонна връзка в Русия.

Тази услуга ще бъде предоставяна от спътникова система „Гонец“ второ поколение, чието разполагане ще започне през 2024 година. Общо, по думите на Химочко, орбиталната групировка ще наброява 28 спътника.

„В новото поколение на системите „Гонец“ се планира също да бъде реализирана функцията за спътникова телефония на територията на Русия, а предвид това, че днес на руския пазар за спътникова телефония са представени чуждестранни компании, като Iridium, Glbalstar, Inmarsat и Thuraya, решаването на тази задача е много важно и своевременно“, заяви събеседникът на агенциятал.

Сега сателитната комуникация в Русия е достъпна само чрез чуждестранни орбитални групи. Дори Министерството на отбраната използва услугите на американския оператор Iridium.

Според Химочко новата система ще бъде насочена предимно към пазара на индустриалнен интернет. Според разработчиците тя ще бъде търсена в енергийния, петролния и газовия и транспортния сектор, включително корабоплаването, както и в селското стопанство, екологията, минното дело и други.

„И такива постижения като обработката на големи количества данни, облачните технологии, използването на сензори не само за получаване на информация, но и с функция на контрольор, ще даде възможност не само да се следи състоянието на обектите, но и да се създадат автоматизирани подсистеми в различни сектори на социално-икономическата сфера“, поясни събеседникът на агенцията.

Коментари

 1. 2019.11.01 | 20:05

  Откакто си направиха собствен GPS, десетократно са се увеличили случаите на навлизане в чужди води и въздушни пространства. А в неблизкото бъдеще, със собствени тел спътници, ще си издадат всички любовни връзки!

  1. 2019.11.05 | 18:17

   @Щерев - а за Путишвили и неговите метреси не се ли притесняваш. Нашия Буда кой го брои за играч?

  2. 2019.11.01 | 22:18

   По важното е да се издаде любовната връзка от пръв поглед между тиквата и малолетната която обитава къщата му в Барселона.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет