Учени от Китай посетиха Българската академия на науките

Делегация от китайската фондация за естествени науки /Natural Science Foundation of China - NSFC/, водена от вицепрезидента ѝ проф. Си Шенчан, посети Българската академия на науките (БАН).

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и главният научен секретар проф. Евдокия Пашева обсъдиха възможностите за бъдещи съвместни изследователски проекти, съобщи пресцентърът на Академията.

Акад. Ревалски е запознал китайските учени със структурата на БАН, с направленията на научните изследвания и с институтите ѝ. Като добър пример, той е посочил сътрудничеството на учени от Института по електрохимия на БАН с най-големия производител в Китай на оловни батерии. На срещата е било дискутирано и установяването на контакти между учени от двете институции, работещи в области от взаимен интерес.

Предстои Фондът "Научни изследвания" да обяви конкурс за двустранно сътрудничество за изследователски проекти между България и Китай, е станало ясно на срещата. Посещението в БАН е по инициатива на Фонда "Научни изследвания" /ФНИ/ към Министерството на образованието и науката. В срещата са участвали също управителят на ФНИ проф. Георги Вайсилов и директорът на дирекцията "Наука" в МОН Милена Дамянова.

Коментари

  1. 2019.10.29 | 15:16

    иска ли са да видят живи динозаври.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет