Българските общини ще получат още 615 хиляди евро за изграждане на свободен Интернет достъп

Общо 41 общини получават 615 000 евро по инициатива WiFi4EU на ЕК за изграждане на свободен Интернет достъп, съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това е третият конкурс на ЕК по тази инициатива.

По броя на получените ваучери в този конкурс България се нарежда на 16 място, но спечелените ваучери в трите конкурса - 227, поставят страната ни на първо място по дял на общините, обхванати от инициативата. 246 общини са регистрираните на портала на инициативата, а общо 86 на сто от общините в страната са спечелили ваучери за изграждане на високоскоростен безжичен Интернет на обществени места.

В този конкурс са подадени 8318 общо кандидатури и бюджетът от 26.7 млн. евро ще бъде разпределен за финансиране на 1750 общини от целия Европейски съюз, Норвегия и Исландия.

Инициативата WiFi4EU насърчава свободния достъп до безжична Интернет връзка за гражданите на обществени места, включително в паркове, площади, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи в общините в цяла Европа. От България извън инициативата остават 38 общини, като 19 от тях все още не са проявили интерес и не са се регистрирали на портала. В случай на желание, всички общини, които не са получавали ваучер до този момент ще могат да участват в конкурсите през 2020 г.

Анализът на участието на българските общини в трите проведени конкурса показва, че Южен централен район е с най-голям процент финансирани общини от трите конкурса, 54 от 59 общини са получили ваучери за безплатен Интернет в размер на 15 хил. евро. На второ място се нарежда Югозападен район с финансирани 46 от общо 52 общини.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет