5G мрежите крият опасности за националната сигурност, сочи доклад

09 октомври 2019 15:39

5G мрежите крият опасности за националната сигурност, сочи доклад
©
1223 1

Далекосъобщителните мрежи от пето поколение (5G) крият опасности за националната сигурност. Това се посочва в изводите на доклад, изготвен с участието на всички държави от ЕС и представен днес от Европейската комисия.

В документа се пояснява, че новите мрежи ще бъдат по-уязвими от досегашните, защото ще осигурят повече възможности и пространство за удари от зложелатели. Препоръчва се да бъде подготвено законодателство, което да преследва по-сурово посегателствата върху съобщителните мрежи. Страните от ЕС отчитат необходимостта от преразглеждане на цялостното схващане за сигурността и от въвеждане на допълнителен държавен надзор над собствениците на далекосъобщителни мрежи и техните доставчици на оборудване.

Страните от ЕС очакват кибератаки основно от държави извън Общността или от извършители с държавна подкрепа. В доклада се препоръчва оценка на европейските възможности за производство на оборудване и софтуер за новите мрежи.

ЕК допълва, че до края на годината предстои да бъдат очертани общи европейски мерки за защита на мрежите от пето поколение. Догодина държавите от ЕС ще съобщят на комисията дали тези мерки са достатъчни.

БТА
1223 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
щом

2019.10.11 | 14:06

1

щом чичо сам няма да изкара пари и няма интерес, значи крие опасност за нс на всичките му васали. иначе докато ни подслушват янките, това не е проблем.

Добави коментар

Водещи новини