Марсоходът за мисията "ЕкзоМарс" е готов

  • 28 август 2019 16:06

  • 723
  • 0
Марсоходът за мисията "ЕкзоМарс" е готов
©

Инженерите на "Еърбъс" в Стивънидж, Великобритания, приключиха строежа на марсохода "Розалинд Франклин", който ще бъде изстрелян в космоса догодина в рамките на мисията "ЕкзоМарс", съобщи Би Би Си.. 

Предстоят 6-месечните му изпитания във Франция.

Мисията "ЕкзоМарс" на Европейската космическа агенция и Русия ще търси живот на Червената планета. Марсоходът има сонда, която може да проникне на 2 м под повърхността, за да проучи дали има наличие на живи или фосилизирани микроби. Камерата на апарата ще прави както панорамни снимки, така и снимки на повърхността.

Роувърът е построен за девет месеца, но за разработването на компонентите и инструментите са били необходими повече от 10 години.

Изстрелването на марсохода "Розалинд Франклин" е насрочено за юли 2020 г. с ракета "Протон". Той ще лети към Марс осем месеца. Кацането е предвидено за 19 март 2021 г.

Китай и САЩ също подготвят марсоходи за изстрелване в прозореца на "Розалинд Франклин". Докато китайската мисия не е толкова амбициозна, американската ще бъде почти копие на сегашния марсоход "Кюриосити", който изследва Червената планета от седем години.

Розалинд Франклин е британска биофизичка с голям принос в изследването на ДНК.

Последвайте канала на

БТА
723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини