България ще има своя планета и звезда в Космоса

България ще има своя планета и звезда в Космоса. Ние сме част от едва 100 страни в целия свят, които имат възможност да дадат име на своя космически обект.

„Да се поставим в контекста на една друга цивилизация, която също гледа към небето и също може би търси други планети, дори живот някъде другаде във Вселената”, казва Камен Козарев от Института по астрономия пред БТВ.

Да влезем в обувките на извънземните цели и инициативата "Дайте име на екзосвят" – кампания, в която 100 страни на земята могат да дат име на своя планета в Космоса. „Нашата се казва WASP-21. Намира се на около 850 светлинни години от нас. Тя е много подобна на нашето Слънце, а самата планета е голяма колкото Юпитер. Тази планета най-вероятно няма твърда повърхност", уточни Камен Козарев.

Идеята е планетата да е видима с малък телескоп и да се намира на небето така, че да може да се наблюдава от държава-кръстник. Все още не е ясно как ще се казва българската планета, но вече тече конкурс.

„Би било страхотно, ако има имена, свързани с българския фолклор, древнобългарски обичаи, богове”, допълни Камен Козарев.

Името ще стане ясно през декември.

Коментари

  1. 2019.08.07 | 10:59

    А защо просто не се казват България?! И звездата, и планетата!

  2. 2019.08.06 | 13:53

    Дано там поне да няма гербаджии, комунисти и подобна сган!

  3. 2019.08.05 | 15:15

    Edva 100 .... phahahah tova sa poveche ot 50% ot durjavite ....

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет