Пренасяна по въздуха микропластмаса замърсява планините

  • 16 април 2019 16:06

  • 836
  • 0
Пренасяна по въздуха микропластмаса замърсява планините
© Pixabay

Пренасяни по въздуха частици микропластмаса могат да достигнат изолирани райони, които са относително незасегнати от човешката дейност, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

То е обхванало изолиран район във Френските Пиренеи. Пет зимни месеца през 2017-2018 г. учени от Френския център за научни изследвания, университетите в Тулуза, Орлеан (Франция) и Стратклайд (Шотландия) са събирали проби в района на метеорологичната станция Бернадуз, на близо 1500 метра надморска височина. Станцията е на повече от 5 км от най-близкото селище и на около 120 км от Тулуза. 

Бяха регистрирани над 335 частици микропластмаса на 1 кв. м дневно, се казва в комюнике на учените.

Как са дошли тук тези частици микропластмаса, някои от които са невидими с невъоръжено око? Пренесени са от ветровете, снега и дъждовете, увериха учените.

"Основното ни откритие е, че микропластмаса е пренесена по въздуха до изолиран високопланински район, далеч от големите градове или от местен източник на замърсяване“, поясниха авторите на изследването. „Това превръща микропластмасата в атмосферен замърсител".

Получените резултати са сравними с тези в мегаполиси, като Париж, където нивата на частиците микропластмаса са били изследвани в миналото.

"Учудващо и обезпокоително е да се открият толкова много частици микропластмаса на обект в Пиренеите. Това навежда на мисълта, че замърсен въздух се диша не само в градовете", отбеляза Стив Алън от университета в Стратклайд.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Последвайте канала на

БТА
836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини