Сатурновата луна Титан предлага изобилни гледки към дълбоки езера, пълни с метан

  • 16 април 2019 11:16

  • 1419
  • 0
Сатурновата луна Титан предлага изобилни гледки към дълбоки езера, пълни с метан
© pixabay

Учени предложиха най-изчерпателния поглед досега към една от най-екзотичните характеристики на Слънчевата система - терен в северния полярен регион на сатурновата луна Титан, който изобилства от езера, съставени не от вода, а от течен метан, предаде БТА, позовавайки се на публикации в сп. "Нейчър астронъми".

За целите на изследванията специалистите са използвали данни, получени от космическия апарат "Касини", чиято мисия приключи през 2017 г. с контролирано изгаряне в атмосферата на Сатурн. Изследователите са установили, че някои от езерата от течни въглеводороди в този регион на Титан са изненадващо дълбоки, докато други са плитки и сезонни.

Титан - вторият най-голям спътник в Слънчевата система след юпитеровия Ганимед, е единственото място освен Земята с басейни в течно състояние на повърхността. На сатурновата луна има езера, реки и морета от въглеводороди - съединения на водорода и въглерода, подобни на основните съставки на нефта и природния газ.

В настоящото изследване специалистите за първи път описват дълбочината на езерата, съставени основно от метан, която може да достигне до 100 метра. Учените описват също "призрачни езера" с дълбочина едва няколко сантиметра, които се появяват през зимата на Титан, но изчезват - изпаряват се или се просмукват в повърхността с настъпването на пролетта седем години по-късно. Откритията са поредните, свидетелстващи за "хидроложкия цикъл" на сатурновата луна с течни въглеводороди, които падат под формата на дъжд, текат през повърхността и се изпаряват обратно в атмосферата.

Процесите са сравними с водния цикъл на Земята. Заради сложната химия и отличителната среда на Титан учените допускат, че на сатурновата луна има потенциални условия за възникване на живот - в частност в океана под повърхността, но и в басейните от течни въглеводороди на повърхността.

"Титан е един изключително обаятелен обект в Слънчевата система. Всеки път, когато внимателно преглеждаме данните, откриваме нещо ново", казва Марко Мастроджузепе от изследователския екип от Калифорнийския технологичен институт.

"Титан е тялото в Слънчевата система, което най-много наподобява Земята - с езера, реки, каньони, дюни", отбелязва Шанън Маккензи от Лабораторията по приложна физика към университета "Джонс Хопкинс".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини