Откриха източника на най-мощните експлозии във Вселената

  • 04 април 2019 14:43

  • 3334
  • 1
Откриха източника на най-мощните експлозии във Вселената
© pixabay

Учени от института Рикен в Япония установиха как се формират най-мощнте светлинни експлозии във Вселената, съобщава сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Специалистите анализирали данни, които показват какъв е спектърът на различни гама експлозии, регистрирани от космически телескопи през последните няколко години. Било констатирано, че мощността и яркостта на изригванията зависят от това в каква част на спектъра е пикът на експлозията.

След като създали математически модел на умираща звезда, учените заключили, че голяма част от гама фотоните се образуват във вътрешните слоеве на звездата, а не във външните ѝ слоеве. Гама фотони възникват, когато тесен сноп плазма започва да се разширява. От температурата на този сноп зависи яркостта на гама експлозията.

За пръв път гама изригване бе регистрирано през 1967 г. от американския спътник "Вела-4А". Механизмът, в резултат на който за съвсем кратко време в малък обем се отделя толкова голяма енергия, досега е неизяснен. Предполага се, че гама изригвания възникват по време на експлозии на гигантски звезди и на първите стадии от превръщането им в черни дупки.

Последвайте канала на

БТА
3334 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2019.04.04 | 15:18

1

получават се, когато пеевски смеси няколко вида варива и добави пръжки и едро-счукан лют пипер...

Добави коментар

Водещи новини