Океаните се окиселяват рекордно бързо, показва изследване

  • 02 март 2012 15:23

  • 4090
  • 4
Океаните се окиселяват рекордно бързо, показва изследване
©

Многото въглероден диоксид разбърква химията на морската вода, като окиселява океаните и може да разстрои морския живот. Морски биолози вече виждат признаци за тревога, след като изследване показа, че окиселяването на океаните става с рекордни за 300 милиона години темпове, съобщи Discovery News.

В статия, публикувана в журнала "Наука" (Science), 21 специалисти по океанология и климат описват как са измерили киселинността на океаните спрямо количеството въглероден диоксид, за период от 300 милиона години, пише dnevnik.bg.

Те определят осем исторически събития, включително топене на ледове и масови изчезвания на видове. Сред тях най-близкият аналог за очакваните варианти за бъдещето е внезапното затопляне от преди 56 милиона години, известно като термичен максимум от Палеоцен-Еоцена (Paleocene-Eocene Thermal Maximum, PETM).

По време на това явление, глобалните температури са се повишили с 5 градуса по Целзии, след като огромни количества въглероден диоксид са били изпуснати в атмосферата от редица източници, включително и вулканични изригвания. Газовете окиселили дълбините на океаните до степен, в която почти всички калциево карбонатни утайки от този период се разтворили. Калциевият карбонат се среща в черупките на различните морски животни, а в комбинация с въглеродния диоксид се превръща в хидрогенкарбонат, които е изключително лесно разтворим и повишава "твърдостта" на водата. Заради ниската си разтворимост, калциевия карбонат се утаява по-рано от останалите елементи и формира, заедно с доломита, най-долния слой на морската утайка.

Един от авторите на изследването, Лий Кумп от държавния университет в Пенсилвания, отбелязва, че PETM бледнее пред това, което ни очаква в бъдеще.

Той и колегите му наскоро откриха, че газовете изпуснати през PETM са били едва 10% от нивата, които се натрупват в атмосферата в наши дни. Това ускорява процесите и прави адаптацията на видовете много по-трудна.

Нито един от примерите в миналото не е напълно съпоставим с очакванията за бъдещето, показва изследването. Колкото и да са били екстремни събитията в историята, те са се разигравали в много по-дълги периоди от промените, които текат в момента. "Навлизаме в непознати води по отношение на промените, които ще протекат в морските екосистеми", смятат учените.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4090 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХУБАВА ИГРИЦА :)

2012.03.10 | 16:51

4
eRepublik е мултиплеър. Развива се в огледален свят (наречен Новият свят), където играчите могат да вземат участие в политиката, да ръководят своя фирма и да водят войни с други страни. еБългария води война с еТурция, в момента се бием с еМакедония. http://www.erepublik.com/en/referrer/Rimisark1
iv

2012.03.07 | 14:04

3
WAZZ UB е международен проект. На 9 април ще стартира най-съвременната интернет страница с патентована технология. Интернет променя света и има достатъчно място за иновативни бизнес модели, които никога не са били направени преди. WAZZ UB е един от тези бизнес модели. За първи път глобално онлайн общество за споделяне на печалбата си със своите членове. WAZZ прави пари по много различни начини. На този сайт ще се показват реклами и специални оферти. В действителност, WAZZ UB прави точно същото както компании като Facebook, Google, AOL и Yahoo, които предлагат безплатни услуги и печелят милиарди само чрез показване на реклами. Единствената разлика е, че WAZZ UB споделя своите печалби с регистрираните членове преди старта. Регистрирай се във WAZZ UB, получи персонален код и покани още хора да направят същото. Изгради своята империя до 9-ти Април. За всеки следващ регистриран до 5-то ниво получаваш $ фактор 1. Колкото повече, толкова повече доходи. От 15-ти май WAZZ UB ще разпределя 50 % от приходите си на своите членове съобразно $ фактора. Колкото повече случайни потребители посещават интернет страниците на WAZZ UB след пускането на пазара, толкова повече пари ще се разпределят сред регистрираните членове всеки месец. Печели се пасивно, без никакви задължения от ваша страна. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=4fc7471a
Unknown

2012.03.05 | 10:28

1
Tapaci stiga puskahte tezi referali.Za tolkova glupavi li mislite horata.
Тодор

2012.03.07 | 08:38

2
Пишете на български.Саита е български все пак

Добави коментар

Водещи новини