Безполовост - ключът към безсмъртието?

  • 01 март 2012 18:49

  • 5958
  • 2
Безполовост - ключът към безсмъртието?
©

Британски учени установиха, че вид плоски червеи преодоляват процеса на стареене, ставайки потенциално безсмъртни. Според специалистите работата им хвърля светлина върху възможностите за облекчаване на ефектите от стареенето върху човешките клетки, съобщава Ройтерс.

В проучване, публикувано в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences", специалистите разкриха, че плоските червеи от рода Planaria могат продължително да възстановяват дължината на важна част от своето ДНК, наречена теломери, по време на регенерация, пише actualno.com.

"Данните ни съответстват на нашите прогнози за това какво е необходимо на едно животно, за да бъде потенциално безсмъртно. Следващата ни задача е да опознаем механизма в повече детайли и да научим повече за еволюцията на безсмъртното животно", заяви Азиз Абубакер, ръководител на изследването в Университета на Британия в Нотингам.

Плоските червеи Planaria отдавна удивляват учените със способностите си за регенерация. Такова животно, разрязано по дължина или на ширина на тялото, не умира, а се възстановява под формата на два нови червея.

Екипът на Абубакер е изучавал два типа плоски червеи - такива, които се размножават полово, като хората, и такива, които го правят безполово. Те били разрязвани по дължина. И двата типа отново и отново възстановявали мускули и вътрешни органи, но безполовите обновявали и запасите си от ключов за вероятното безсмъртие ензим.

Учените знаят, че един от най-важните фактори при стареенето на клетката е дължината на теломерите. Това са секции от ДНК, които захлупват краищата на хромозомите, предпазвайки ги от увреждания и загуба на клетъчни функции, свързани със стареенето. По-късите теломери са смятани за индикатор за по-бързо стареене. Предишно проучване, оценено с Нобелова награда през 2009 година, показа, че теломерите могат да бъдат поддържани чрез активността на ензима, наречен теломераза. В повечето полови организми той е най-активен в ранните стадии на развитие, но екипът на Абубакер установи, че при безполовите плоски червеи по време на регенерация нивото му е изключително повишено. Това е фактор, който позволява на стволовите клетки да ремонтират теломерите си, докато се делят, за да заместят липсващите тъкани.

Дъглас Кел, изпълнителен директор на научния съвет за биотехнология и биологични науки, който участва във финансирането на проучването, окачестви откритието като "вълнуващо" и заяви, че "то допринася значително за фундаменталното ни разбиране на някои от процесите, свързани със стареенето". В свое изявление той посочи, че работата на учените "създава здрава основа за подобряване на здравето и потенциално дълголетието при други организми, включително хората.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5958 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.18 | 15:04

2
отивам да се кастрирам след това заглавие
Аман от глупаци

2016.03.18 | 15:04

1
Кастрацията няма да ти помогне да се размножаваш безполово!

Добави коментар

Водещи новини