Израел се устреми към Луната

  • 22 февруари 2019 13:18

  • 960
  • 2
Израел се устреми към Луната
© Pixabay

Първият космически апарат на Израел, конструиран с цел да кацне на Луната, се устреми към естествения спътник на Земята, съобщават световните агенции.

Сондата "Берешит" ("Генезис" на иврит) на частната израелска компания "Спейс Ай Ел" беше изстреляна от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, с ракета-носител "Фалкон 9" на частната американска компания "Спейс Екс", предава БТА.

С ракетата бяха изстреляни също индонезийски телекомуникационен сателит и експериментален сателит за американските ВВС. "Спейс Екс" отбеляза пореден успех за новаторската си технология да "рециклира" собствените си ракети. Минути след изстрелването на "Фалкон 9" компанията успя да осъществи контролирано връщане на Земята на първата степен на ракетата - върху платформа в Атлантическия океан на около 483 километра от крайбрежието на Флорида.

С най-голям интерес обаче наблюдателите следят изстрелването на израелската сонда "Берешит". Ако апаратът успешно кацне на Луната, Израел ще стане едва четвъртата нация с подобно постижение след Съветския съюз, САЩ и Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който проследи изстрелването на сондата от контролния център, заяви: "Това е голяма крачка за Израел, но и гигантска крачка за израелската технология".

Очаква се пътешествието до Луната на "Берешит" - малка сонда с размерите на пералня и четири крачета от карбонови влакна, да продължи до средата на април. Сондата трябва да кацне в лунното Море на яснотата.

Мисиите "Аполо" на НАСА през 60-те и 70-те години на миналия век отвеждат астронавтите до Луната само за три дни, но в тях се използват "чудовищните" ракети "Сатурн V". Мисията на "Берешит" на стойност 100 милиона долара обаче не може да си позволи собствена ракета, дори малка. Поради тази причина организаторите й залагат на "споделено изстрелване" и на по-продължително пътешествие до Луната.

Първото успешно кацане на лунната повърхност е осъществено от СССР с космическия апарат "Луна 2" през 1959 г. През 1962 г. САЩ позиционират на Луната космическия апарат "Рейнджър 4" на НАСА. Миналия месец Китай стана първата страна в историята, изпратила космически апарат на обратната страна на Луната.

Астронавтът Едуин "Бъз" Олдрин, който стъпва на естествения спътник на Земята с мисията "Аполо 11", отправи поздрав в Туитър към израелската компания "Спейс Ей Ел" за старта на пътешествието на "Берешит". Директорът на НАСА също приветства "историческата стъпка за всички нации, които целят да разширят сътрудничеството си отвъд нискоземна орбита и на Луната". Американското космическо управление има лазерен рефлектор на борда на израелската сонда и предоставя мрежата си "Дийп спейс" за комуникация.

Мисията на "Берешит" първоначално беше част от съревнованието "Лунар Екс Прайз" на Гугъл и дори стигна до финала. Надпреварата обаче приключи миналата година, без да бъде излъчен победител. Организаторите решиха да продължат със собствени усилия. Дарения за мисията направиха както милиардери, така и ученици.

По план работата на "Берешит" на Луната трябва да продължи от два до три дни. Сондата ще измерва магнитното поле на мястото си на кацане. На борда й има капсула на времето с детски рисунки, снимки, информация за израелската култура и историята на човечеството. Една от фотографиите е на първия израелски астронавт - Илан Рамон, загинал в катастрофата с космическата совалка "Колумбия" през 2003 г.

Последвайте канала на

БТА
960 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Gery

2019.02.27 | 13:29

2

Bravo!

Крум Усаински-Крупник

2019.02.22 | 14:32

1

Цървули!!!След Китай,вече който поиска,той ще прати космически апарати на Луната!!!С едно малко,но важно изключение-Рускенефа иска,но не може!!!"Аналоговите и безаналогови ракети" с които разполага,могат най-много да обикалят около Земята!!!Луната им е далече!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини