Пулс на Земята е отговорен за изчезнали видове

  • 27 февруари 2012 16:48

  • 5375
  • 3
Пулс на Земята е отговорен за изчезнали видове
©

Мистериозен цикъл на увеличаване и намаляване на морското биомногообразие през миналите 500 милиона години може да е свързан със своеобразен "пулс на Земята", който се изразява в периодично повдигане на континенталните плочи.

В резултат моретата стават прекалено плитки, за да може видовете в тях да оцелеят, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от Канзаския университет смятат, че данни за подобни повдигания се съдържат в увеличените количества от елемент в континенталната кора, който впоследствие е открит в морски фосили, свързани с масови изчезвания на видове.

Фактът, че елементът стронций-87 внезапно се появява в океаните, означава, че трябва да е имало големи тектонски движения, които според учените са опустошили морския живот.

Ейдриън Мелот, експерт по физика и астрономия от университета, заяви, че стронций-87 се получава чрез радиоактивно разпадане на друг елемент - рубидий, големи количества от който се съдържат във вулканични скали в континенталната кола. "Когато много от този вид вулканични скали са подвластни на ерозията, повече стронций-87 е изхвърлен в океана, заяви ученият. В резултат количеството стронций -87 е по-голямо в сравнение с това на друг изотоп на същия елемент - стронций-86.

Повдигането на контитенталните плочи е най-вероятното обяснение на този вид ерозия. То я увеличава по няколко начина - повдига нагоре съдържащите рубидий скали, които са изложени на ерозията; създава възвишения и планини, където ледници и цикли на заледяване и топене предизвикват ерозия на скалите."

Повдигането на континенталните плочи, за което свидетелстват свързаните със стронция данни, вероятно е намалило морските дълбини и дълбочината на континенталния шелф, където живеят повечето морски животни. Загубата на хабитата, дължаща се на плитките води, може да е причината за периодичното изчезване на видове и намаляване на биомногообразието, отбелязват Мелот и колегите му.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Geology.

Последвайте канала на

БТА
5375 3

Коментари 3

Добави коментар

2012.04.17 | 12:10

3
Tози сайт затъпява все повече и повече
Brat4eda

2012.03.05 | 16:07

2
A nie sme vinovni za pulsat na Zemqta !?.
Brat4eda

2012.03.03 | 19:22

1
A nie sme vinovni za pulsat na Zemqta !?.

Добави коментар

Водещи новини