SpaceX отложи за четвърти път изстрелване на ракета с военна навигация

  • 22 декември 2018 18:52

  • 1206
  • 0
SpaceX отложи за четвърти път изстрелване на ракета с военна навигация
© Getty Images

Компанията от САЩ СпейсЕкс (SpaceX) за четвърти път тези дни отложи насрочено изстрелване на ракета "Фалкон 9", носеща първия от серия навигационни сателити Джи Пи Ес от трето поколение на американските ВВС. Това съобщиха днес представители на компанията, цитиран от Ройтерс.

Днешното изстрелване няма да се състои поради неблагоприятни метеорологични условия - силен вятър. Нов опит за изстрелване ще бъде направен утре горе-долу по същото време, заяви говорител на СпейсЕкс.

Във вторник вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети космодрума на нос Канаверал - между другото и за да наблюдава полета на ракетата-носител със сателита. Пускът обаче бе отложен заради проблеми с наземното оборудване. Същия ден компанията Блу ориджин отложи планирано изпитание на своя суборбитален кораб "Ню шепард" в щата Тексас. В сряда СпейсЕкс отложи старта за втори път, в четвъртък - за трети.

Предвижда се сателитът Джи Пи Ес-3 да подсили групировка от 31 действащи спътници на САЩ. Апаратът от трето поколение е разработен, "за да предава информация за местонахождение, навигация и време три пъти по-точно и с осем пъти по-висока шумоустойчивост", отбелязва СпейсЕкс. По нейни данни този сателит изпълнява "важна роля в осигуряването на отбраната" на Съединените щати.

Последвайте канала на

БТА
1206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини