Google почете Хайнрих Херц

  • 22 февруари 2012 10:10

  • 2313
  • 0
Google почете Хайнрих Херц
©

По случай 155 години от рождението на известния немски физик Хайнрих Рудолф Херц (1857 – 1894 г.) търсачката Google реши да оформи логото на заглавната си страница под формата на познатите ни от училище електромагнитни вълни.

През далечната 1888 г. Херц предприема серия от експерименти, чрез които експериментално доказва съществуването на теоретично предсказаните от Джеймс Максуел електромагнитни вълни.

Херц е вторият човек след Никола Тесла, който нагледно показва, че електромагнитните вълни се движат със скоростта на светлината и че могат да бъдат манипулирани – отразявани, пречупвани и др. Едно от интересните заключения вследствие на неговите експерименти е, че видимата светлина също е част от електромагнитния спектър.

Сред откритията на Хайнрих Херц е и фотоелектричният ефект – способността на определени вещества да отделят електрони от повърхността си при облъчването им със светлина. Днес този ефект намира приложение в редица устройства.

В чест на научните постижения на Херц единицата за измерване на честотата на електрическите хармонични трептения, електромагнитните вълни от всякакъв характер, акустичните и механични трептения, е наречена херц и се означава с Hz.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини