Спътникови снимки разкриха останки от изчезнали континенти под Антарктида

  • 10 ноември 2018 14:05

  • 5566
  • 1
Спътникови снимки разкриха останки от изчезнали континенти под Антарктида
© pixabay

С помощта на сателитни снимки, учените разкриват тектониката на Земята и невидимите структури на Антарктида. Изследването е публикувано в Scientific Reports, съобщава БТА.

Поради отдалечеността и огромната маса лед, проследяването на геоложките характеристики на Антарктика е трудно, но сателитът Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) може да види това, което други спътници не могат - чрез точно измерване на гравитацията на Земята, за да се очертае невидимия терен. GOCE изгоря в атмосферата след изчерпването на горивото си през 2013 г., но учените продължават да анализират събраните от него данни.

Изследването предлага нови прозрения за начина на формиране на Антарктида и как функционира тектониката на плочите. Чрез комбиниране на данни от GOCE и от сеизмичните данни изследователите успяват да създадат 3D карти на земната литосфера, от кората и разтопената мантия отдолу. Литосферата включва планински редици, океански хребети и скални зони, наречени кратони - остатъци от древни континенти, вградени в сегашните.

Антарктида някога е била част от суперконтинента Гондвана, който започва да се разпада преди 130 милиона години, но Антарктида и Австралия се разделят едва преди 55 милиона години.

Новото изследване откри и че кората и литосферата под Западна Антарктика е по-тънка в сравнение с тази под Източна Антарктика - последната има мозайка от по-стари кратони, разпръснати в тънки скални региони, подобни на тези в Индия и Австралия, с които някога са били един континент. Данните са полезни за повече от просто проследяване на останките от древни континенти през последните 200 милиона години. Те могат да се използват, за да се разбере как ледените листове над подлежащия терен биха реагирали на по-горещи температури.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5566 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
д-р Иванов

2018.11.11 | 15:21

1

Добър материал. Но температурите не са горещи, а високи

Добави коментар

Водещи новини