Сблъсък отпреди 10 милиарда години е оформил Млечния път

  • 01 ноември 2018 15:10

  • 16924
  • 2
Сблъсък отпреди 10 милиарда години е оформил Млечния път
© pixabay

Галактическият ореол около Млечния път е съставен основно от отломки, идващи от нейния сблъсък преди 10 милиарда години с галактика с маса 600 милиона пъти колкото слънчевата, съобщава Франс прес.

Астрономите от дълго време се опитват да разберат дали Млечният път е бил "захранен" от няколко сблъсъци с малки галактики или е набъбнал при един единствен сблъсък.

За да дадат отговор на този въпрос, астрономите са анализирали данните, събрани от европейския космически телескоп Гая, изведен в орбита от Европейската космическа агенция през 2013 г. Телескопът направи триизмерно картографиране на близо 1,7 милиарда звезди в нашата галактика, като за голяма част от тях помогна и да се установи тяхното разстояние от Земята и тяхната скорост.

"Не очаквахме, че повечето от звездите, които образуват ореола, имат общ произход, казва Амина Хелми, астроном от университета в Грьонинген в Холандия и съавтор на изследването, публикувано в научното издание "Нейчър". Но се оказва, че те формират една доста хомогенна група, допълва тя. Освен това "техният химически почерк е определено различен от този на звездите, произхождащи от Млечния път", допълва тя, цитирана от БТА.

Учените успели да реконструират триизмерно идването на тези звезди с течение на времето. Така те са успели да установят как се е формирала нашата галактика и как тя е еволюирала, разказва Ким Вен, астроном от Университета Виктория в Канада.

Амина Хелми и нейните колеги са успели да установят, че сблъсъкът с другата галактика е станал преди 10 милиарда години, около 3,8 милиарда години след Големия взрив. Учените решили да нарекат другата галактика Гая-Енцелад в чест на телескопа Гая и на гръцкия митологичен гигант Енцелад.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16924 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2018.11.02 | 14:29

2
Еврика успяха да го изчислят!! Добре са се справили, нищо че немогат да изчислят дали утре ще вали , за 10 милярда години назад успяха да направят изчисления супер

2018.11.02 | 12:02

1
Браво! Най-после!

Добави коментар

Водещи новини