НАСА съобщи за края на мисията на телескопа "Кеплер"

  • 31 октомври 2018 10:12

  • 1320
  • 1
НАСА съобщи за края на мисията на телескопа "Кеплер"
© Getty Images

НАСА съобщи за приключването на мисията на космическата обсерватория "Кеплер" поради изчерпване на горивото й, предадоха световните агенции.

Телескопът функционираше в продължение на девет години. За това време космическият апарат откри над 2600 обекта извън пределите на Слънчевата система. Щафетата бе поета от космическия телескоп "Тес", който беше изведен в орбита от НАСА през месец април 2018 година. Неговата задача, подобно на "Кеплер", е да открива планети, сродни на Земята, намиращи се в зоната на обитаемост, с помощта на транзитна фотометрия.

"Кеплер" ще остане на своята орбита, която е безопасна за космическите полети. Космическата обсерватория беше изстреляна през 2009 година и предназначението й беше откриването на екзопланети. През2013 година апаратът получи повреда в системата за ориентиране, при което беше невъзможно той да бъде задържан в правилното направление. При все това инженерите успяха да вкарат телескопа в безопасен режим и да го приспособят за изпълнението на определени задачи.

Последвайте канала на

БТА
1320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.04 | 23:11

1
Само космически боклуци произвеждат краварите ...

Добави коментар

Водещи новини