Древни растения бяха отгледани от замразен плод на 30 000 години

  • 21 февруари 2012 08:30

  • 3628
  • 1
Древни растения бяха отгледани от замразен плод на 30 000 години
©

Учени в Русия отгледаха растения от плод, складиран от катерици в замръзнала почва преди повече от 30 хиляди години, съобщи за фундаменталното откритие Би Би Си. Плодът е бил открит в почвата край бреговете на река Колима, в Сибир. Мястото е водеща дестинация за издирване на кости от мамути.

Екип на института за Клетъчна биофизика е отгледал растенията от плода. В разработка в официално списание на Националната академия на науките на САЩ учените отбелязват, че това е най-древният материал от растение, връщан някога към живот.

Според учени това е най-необикновеният пример досега за извънредна продължителност на живота на материал от висши растения.

Учените предполагат, че откритието може да спомогне за прочуване на еволюцията, както и да хвърли светлина върху околната среда през предишни хилядолетия. Най-привлекателното от всички евентуални възможности е, че може да е възможно със същата техника да се съживяват растения, които вече не съществуват, стига арктични катерици или друг вид животни да са скрили плодове и семена.

Лидерът на изследователския екип Дейвид Гиличински почина преди няколко дни, преди документът да бъде публикуван.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3628 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Краси Мир

2012.02.28 | 02:34

1
"Лидерът на изследователския екип Дейвид Гиличински почина преди няколко дни, преди документът да бъде публикуван." А, починал... Глупости, убили са го рептилите! xD

Добави коментар

Водещи новини