Тим Кук: Подкрепям идеята за закон за защита на личните данни в САЩ

  • 24 октомври 2018 17:01

  • 1887
  • 0
Тим Кук: Подкрепям идеята за закон за защита на личните данни в САЩ
© Getty Images (архив)

Тим Кук, главен изпълнителен директор на "Епъл", заяви на конференция в Брюксел днес, че американският технологичен гигант подкрепя идеята за законодателство за защита на личните данни в САЩ, предаде Франс прес.

"Ние в "Епъл" подкрепяме напълно приемането на федерален закон за защита на личния живот в САЩ", каза Кук, предизвиквайки бурни аплодисменти в залата.

Той изброи четирите права, които един такъв закон би трябвало да защитава, на първо място правото на минимално количество събирани данни и правото да знаеш какви данни се събират и за какви цели се използват.

"Това е единственият начин да се даде на потребителите възможност да решават кое събиране на данни е законно и кое - не. Всичко друго е лицемерие", заяви той.

Шефът на "Епъл" подчерта също, че компаниите трябва да "признаят, че данните принадлежат на потребителите", от което следва, че те си запазват правото да ги коригират или премахват. Според него трябва да бъде признато също "правото на сигурност" на данните.

Тим Кук, поканен на 40-ата Международна конференция на органите по защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот (ICDPPC) в Брюксел, приветства Европейския регламент за защита на личните данни, влязъл в сила на 25 май.

За разлика от компании като "Фейсбук" и "Гугъл", икономическият модел на "Епъл" не се основава на събирането на лични данни на потребителите си и използването им за търговски цели.

"Ние в "Епъл" сме оптимисти за огромния полезен потенциал на технологиите. Знаем обаче, че той няма да се осъществи сам. Собствената ни информация - от най-баналната до най-интимната - се използва срещу нас с военна ефективност, отбеляза Кук, критикувайки "надзора" и компаниите за събиране на данни, "които се обогатяват".

Последвайте канала на

БТА
1887 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини