Google заплашва да направи Android платена заради огромната глоба от ЕС

  • 20 юли 2018 12:36

  • 5950
  • 5
Google заплашва да направи Android платена заради огромната глоба от ЕС
© pixabay

Американската компания Google заплаши да направи операционната система за мобилни устройства „Android“ платена. Това може да се случи, ако в Европейския съюз принудят компанията да заплати рекордната глоба от 4,3 млрд. евро за нарушаване на антимонополното законодателство.

Сундар Пичай, изпълнителен директор на Google, заяви, че компанията му предоставя операционната система безплатно за производители като Samsung, HTC, Sony, Lenovo, Xiaomi, Huawei и др. В същото време ЕС обвинява компанията в злоупотреба с господстващо положение на пазара, съобщава Нова телевизия.

От 2011 г. насам Google е налагала незаконни ограничения на производителите на устройства, работещи с "Андроид", и на операторите на мобилни мрежи, за да затвърди господстващото си положение в областта на търсенето в интернет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5950 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ad

2018.08.01 | 23:32

5
андроида е безплатен ама gmail, play store, google maps се плащат за да ги ползват производителите тъй че не ги жалете
kolxo

2018.07.23 | 12:19

4
Голям праз. След 2 години всички ще са с Линукс или нещо друго. Така или иначе, всяка разумна компания още сега ще започне да разработва резервен план. Никой няма да пропусне шанса, да продава по-евтини телефони, без включена цена на ОС, и да подлее вода на конкуренцията. И никой няма да се остави да зависи от лиготиите на самозабравила се корпорация.
Мен

2018.07.21 | 21:26

3
В интерес на истината, Google имат много добри продукти извън търсачката и рекламите им (за development говоря). И тези пари до колкото четох са тяхната двуседмична печалба (или оборот, което може би прави двумесечна печалба). Нямат никакви проблеми да я платят. Но са окрилени от изявленията на оранжевия орангутан и ще драскат до последно. Надявам се, еврозелките да поажат недвусмислено, че имат топки, и САЩ ще го духат.

2018.07.20 | 13:11

2
да им го начукам на гугъл, сложете им мита както американците ни сложиха на стоманата, алуминия и още куп други стоки

2018.07.20 | 13:00

1
От google да не се правят на невини, услужливия сътрудник на НСА и другите тайни служби, а всички знаем,че няма такова нещо като безплатно. В замяна google събира данни за нас обработва ги и ги продава. Ако я направят платена ще махната ли google add? Ще я махнат друг път. Ще си платят и така. Какво очакват САЩ, ще налагат на WV 3.5 млрд. глоба и няма да има ответна реакция?

Добави коментар

Водещи новини