Гугъл се ангажира да не използва изкуствения интелект за оръжия

  • 08 юни 2018 07:33

  • 7552
  • 0
 Гугъл се ангажира да не използва изкуствения интелект за оръжия
© Getty Images/Guliver

Компанията Гугъл се ангажира, че нейната работа в областта на изкуствения интелект няма да послужи за производството на оръжия или на каквото и да е друго нещо, което може да нарани хората. Ангажиментът бе поет след полемиката, която породи сътрудничеството на Гугъл с Пентагона, предадоха световните агенции.

"Осъзнаваме, че една толкова мощна технология, поражда важни въпроси за употребата й", написа в блога на компанията нейният шеф Сундар Пичай. След това той изброи етичните принципи, свързани с използването на изкуствения интелект, които компанията се ангажира да спазва. Гугъл обещава например да не помага на мисии за надзор, осъществяван чрез средствата й за изкуствен интелект.

Пичай обаче уточни, че компанията няма да се откаже да работи с армията в много други области, като киберсигурността или пък спасителни мисии.

От няколко седмици компанията е изправена пред бунт на хиляди свои служители, разгневени от нейното сътрудничество с Пентагона с цел подпомагане на дроновете да различават по-добре цели чрез изкуствения интелект. Според американски медии Гугъл е решил миналия петък да не подновява този договор с Пентагона, когато му изтече срокът през 2019 г., пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7552 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини