Водородни технологии превземат НДК

  • 25 май 2018 12:17

  • 4168
  • 0
Водородни технологии превземат НДК
© eu2018bg.bg/

Представяне на водородни технологии ще има на 27 и 28 май от 11.00 до 16.00 часа пред Националния дворец на културата. Инициативата е част от Водородните дни, които съпътстват срещата на високо равнище на 28 май в София за десетата годишнина на Съвместното предприятие "Горивни клетки и водород", съобщи пресцентърът на БАН.

Българската академия на науките е съорганизатор на срещата и на съпътстващите събития, които са част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Съвместното предприятие "Горивни клетки и водород" е уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите, базирани на горивни клетки и водород. БАН е партньор в предприятието. Водородните технологии имат огромен потенциал за декарбонизацията на транспорта и за диверсификацията на източниците на енергия. Те допринасят за намаляване на емисиите на парниковите газове и позволяват да се повиши делът на възобновяемите енергийни източници, които зарази ефективността си, значително намаляват общото потребление на енергия. 

Горивните клетки са надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни сгради до металургични комбинати. Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100 процента възобновяеми източници, като например вятърната или слънчевата енергия. Освен това, излишната енергия, произведена от тези източници, може да се съхранява под формата на водород за ползване през периоди с недостиг на слънчева енергия или на вятър.

По време на демонстрациите на 27 май и 28 май пред НДК ще има и "Водородно училище" за деца и родители. Срещу представяне на свидетелство за управление на МПС присъстващите ще имат възможността да тестват водородни електромобили. Ще бъде направена и демонстрация на зареждане от подвижната зарядна станция. На 27 май абитуриенти от 73-то Средно училище "Владислав Граматик" и от Националната финансово-стопанска гимназия ще бъдат откарани до абитуриентския си бал с водороден автомобил. 

Автомобил и водородни коли-играчки ще бъдат показани на 1 юни пред сградата на Българската академия на науките. На Деня на детето ще бъдат прожектирани образователни клипове и филми, като събитието се организира от Института по електрохимия и енергийни системи при БАН.
Водородни дни ще има в Стара Загора на 30 май и в Благоевград на 31 май. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини