Спътниците Европа и Титан най - благоприятни за живот извън Земята

  • 06 февруари 2012 13:13

  • 2330
  • 2
Спътниците Европа и Титан най - благоприятни за живот извън Земята
©

Сред луните в Слънчевата система условията на спътниците Европа и Титан се смятат за най-благоприятни за възникването на живот. А според френското дружество по екзобиология малкият спътник на Юпитер Европа имал дори по-добри шансове.

В случая с Европа океанът, намиращ се под ледената обвивка, е разположен върху скала, следователно е в контакт с минерали.

Възможно е да има подводни хидротермални източници, подобни на онези, които гъмжат от живот в дълбините на земните океани, смятат учените. Според проучване, ръководено от Бритни Шмидт от Тексаския университет, вътре в ледената обвивка имало гигантски пространства с вода и тя, скрита на дълбочина 3 км, би могла да се издигне към повърхността и да пропука на места леда.

Титан, най-големият спътник на Сатурн, е единственото небесно тяло от Слънчевата система, заедно със Земята, което има течни пространства на повърхността си. Но това са морета от въглеводороди, смесица от етан, метан и пропан. Когато комети или метеорити се разбиват на Титан, ледът може да се стопи под удара и водата да остане в течно състояние на повърхността в продължение на хиляда години. Това не е много благоприятно за възникване на живот, но може да е достатъчно за еволюция към сложни химически системи, смятат учените.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2330 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.02.13 | 00:14

2
Мерси за тая дърта новина, ама това още от деца го знаем.

2012.02.10 | 12:58

1
А гледал(а) ли си криминалната фантастика "Далече от Земята"? Там точно на Европа се развиваше действието май...

Добави коментар

Водещи новини