Магнитната буря спира тока

  • 25 януари 2012 12:30

  • 3313
  • 2
Магнитната буря спира тока
©
Най-силното слънчево изригване от 2005 г. досега достига Земята днес и я бомбардира със заредени частици. Това съобщи американската Национална агенция за изследване на океаните и атмосферата.

Изригването става в неделя, 22 януари, в североизточната част на звездния диск. В космическото пространство е изхвърлен огромен плазмен облак, движещ се с феноменалната скорост от 6,4 млн. км/ч.

ЗДРАВЕ

Доказано е, че геомагнитните бури влияят на здравословното състояние на много хора. Според Световната здравна организация жените се влияят от тях в по-голяма степен, отколкото мъжете. Най-податливи са страдащите от сърдечносъдови, мозъчни и психични заболявания - при активно Слънце състоянието на 70% от тях забележимо се влошава. Нещо повече - 1-2 денонощия преди поредната магнитна буря те стават неспокойни, изнервят се и работата им не спори.

Най-застрашени от силните магнитни колебания са хората с хронични сърдечносъдови проблеми, при които може да се засилят оплакванията от болка и повишено кръвно налягане. При здрави хора променливото магнитно поле предизвиква главоболие, световъртеж, умора, раздразнителност, затруднена концентрация, леки смущения в паметта и потиснато настроение. Магнитните аномалии влияят добре на хората с атеросклероза, тъй като кръвоснабдяването се подобрява, което облекчава оплакванията им.

ПЛАЗМА

Астрофизици от НАСА заснеха на видео необикновеното изригване.
„Досега не съм виждал такова изпускане на плазма. То създава впечатлението, че някаква сила „изстрелва" нагоре огромно количество прах, което закрива 47% от видимата повърхност на звездата ни и отново пада "върху нея", обясни Алекс Йънг от Центъра за космически полети „Годард". Плазменият облак, състоящ се предимно от протони, ще предизвика геомагнитна буря - смущение на земното магнитно поле, което може да съсипе електрическите мрежи в глобален мащаб. Не е изключено трансформатори да прегреят и да излязат от строя, вследствие на което милиони хора да останат без електроенергия.

Влакове, асансьори, планински лифтове и др. може спрат. Самолети и изкуствени спътници на Земята пък може да паднат. Очаква се да бъдат прекъснати телефонни връзки, а компютри, телевизори, хладилници и други уреди, функциониращи благодарение на електрическия ток, да „умрат".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3313 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.02.01 | 08:25

1
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си
Владислав

2012.02.01 | 08:25

2
Това е новинарски сайт, не рекламна агенция!

Добави коментар

Водещи новини