Влизаме във Facebook с чип

  • 03 ноември 2017 10:03

  • 3046
  • 3
Влизаме във Facebook с чип
© Pixabay

Криптографски ключ, подобен на електронния подпис, може да спре едно от най-модерните престъпления на 21-ви век - кражбата на Фейсбук самоличност.

Всеки от потребителите, който иска да си защити профила от хакерски атаки или просто от ревниви гаджета, ще може да го направи с помощта на криптиран ключ за идентификация, подобен на флашка. Това е едно от решенията, представено на Четвъртия форум за киберсигурност за страните от Югоизточна Европа, на което участваха 300 експерти от региона и страната ни беше домакин, пише в. "Телеграф".

Чипът представлява криптопроцесор с памет, в който еднократно се записва електронен сертификат. Двете страни  - клиентът и "Фейсбук", имат по един сертификат. Когато искаме да си влезем в профила, чипът генерира публичен ключ, който се изпраща до социалната мрежа, тя го проверява и тогава достъпът става възможен. Този тип на защита е известен като асиметричен криптографски метод, обясниха специалистите. Очаква се в близко бъдеще тази защита, която се използва при кредитните карти, да бъде внедрена и в социалната мрежа и да се ползва по желание от потребителите й, достигащи близо 3 млрд. месечно от над 150 държави.

Нели Вачева, директор на една от компаниите, организатори на форума, обясни, че в момента от Фейсбук разработват и алгоритъм, подобен на изкуствен интелект, който сам да разбира ако някой друг ползва профила ни. Софтуерът анализира данните на базата на десетки показатели. Един от тях е историята на Ай Пи адресите и устройствата, от които влизаме във Фейсбук. Ако всеки ден използваме личния си настолен компютър вкъщи, таблета или смартфона, а изведнъж се появи влизане от друго устройство с различен Ай Пи, това ще е един от предупредителните сигнали, че може не ние да използваме профила.

Последвайте канала на

Novini.bg
3046 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.11.06 | 17:13

3
Па язе немам фасебоок и не сакам да имам оти не мое ми дои кравата таа пущина!
ILIYAN NEDEV

2017.11.06 | 16:25

2
4AS PO SKORO DA STAVA ZA DA NE MI HAKVAT FEISA PA I TEZI KOITO ME SLEDYAT DA GI TIKNAT V ZATVORA!DA BADE!KAZAH!

2017.11.06 | 16:25

1
Тия нормални ли са?! Умряхме ви за ибания фейс

Добави коментар

Водещи новини