Паулу Куелю: Пирати, откраднете всичко, което някога съм писал

  • 23 януари 2012 14:39

  • 2285
  • 5
Паулу Куелю: Пирати, откраднете всичко, което някога съм писал
©

"Пирати по света, обединете се и откраднете всичко, което някога съм писал" - това е призивът, с който световноизвестният бразилски писател Паулу Куелю се обръща към интернет пиратите във връзка със спорния закон срещу онлайн пиратството в САЩ (Stop online piracy act – SOPA).

В своя блог писателят предупреждава, че SOPA заплашва да блокира интернет. "Това е истинска заплаха не само за американците, но и за всички нас, тъй като проектозаконът, ако бъде одобрен, ще засегне цялата планета", пише Куелю.

Той признава, че като автор би трябвало да защитава "интелектуалната собственост", но не го прави, защото добрите стари времена, когато всяка идея си имаше собственик, са си отишли завинаги, пише dnevnik.bg.

"Първо, защото всичко, което някога се прави, е да се въртят четири истории – любовна история между двама души, любовен триъгълник, стремеж към власт или история за пътуване. Второ, защото писателите искат това, което напишат, да бъде прочетено, дали във вестник, блог или на някоя стена", обяснява бразилският автор.

"Колкото повече слушаме една песен по радиото, толкова повече искаме да си купим диск, същото е и с литературата. Колкото повече хората "пиратстват" една книга, толкова по-добре. Ако харесат началото, ще си купят цялата книга на следващия ден, защото няма нищо по-изморително от четене на книга от монитора", твърди Куелю.

Писателят споменава, че издателите биха отхвърлили неговите твърдения с аргумента, че за да оцелеят, на авторите трябва да се плаща. В отговор на това той разказва как през 1999 г., когато за пръв път негова книга е била издадена в Русия с тираж 3000 броя заради недостиг на хартия, той случайно открива пиратско копие на "Алхимикът" и го публикува на уебсайта си. Година по-късно, след като кризата отминала, Куелю продава 10 000 броя от оригиналното издание. До 2002 г. той продава милиони копия в Русия.

"Когато пътувах през Русия, се срещнах с няколко души, които ми казаха, че са открили моите книги благодарение на пиратското издание, което съм публикувал на сайта си. Днес на своята уебстраница давам линкове към мои книги, достъпни на peer-to-peer сайтове, а продажбите ми продължават да растат", разказва той.

"Актът на пиратство може да служи като представяне на работата на един артист. Ако харесаш неговата или нейната идея, то тогава ще искаш да я имаш в дома си. Добрата идея няма нужда от защита. Останалото е или алчност, или невежество", пише Куелю.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2285 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
12

2012.01.27 | 17:18

5
Паоло ще ти спретнат някой сексскандал,много истини казваш,а и открито заставаш за "пиратството".Засягаш много корпоративни интереси
непознат минувач

2012.01.24 | 12:58

1
тоя сексскандал не го лови, във всичките му книги се говори за активен извънбрачен секс, как мислиш се продава толкова добре
Ха ха ха

2012.01.25 | 19:42

4
Единствените засегнати от пиратството са ИЗДАТЕЛИТЕ и разните му там РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ. Мързеливи търтей дебелеещи за сметка на автори и творци. От момента в който хората започнаха да комуникират в интернет всички те бавно УМИРАТ . Автор публикуващ произведенията си в интернет ,имащ възможност да общува директно с читателите си и развиващ и обновяващ постоянно творбите си - ТОВА Е КОШМАР ЗА ТЕЗИ ИЗПОЛЗВАЧИ. А истинския читател никога няма да остави любимия си автор на музика или книги без възнаграждение за труда му. Това е сигурно.
потребител

2012.01.24 | 13:42

3
Браво Паулу! Защитата на авторските права е една от многото войни, които алчният и ненаситен бизнес води с потребителите и с хората по света. Парите, които компаниите плащат за да се борят с кражбата на интелектуална собственост са в пъти повече от загубите, които те твърдят че понасят.

2012.01.24 | 12:58

2
Името му даже не знаете!!! Тъпи графомани! Паулу Коелю се казва, а не КУелю! Аман от неграмотни, кой е тоя дето ви дава да пишете, че и го публикува?!?

Добави коментар

Водещи новини