Изненадващите начини, по които изкуственият интелект ни защитава

  • 18 септември 2017 17:03

  • 2660
  • 5
Изненадващите начини, по които изкуственият интелект ни защитава
© Pixabay

Според някои, разпространението на изкуствения интелект и роботиката представлява заплаха за личната ни неприкосновеност, работните ни места и дори безопасността ни.

Но дори най-изявените критици подчертават потенциалната полза от изкуствения интелект и автоматизираните системи за човечеството.

В рамките на рубриката „Големи предизвикателства“ на
BBC Future панел от експерти разказа неотдавна как, според тях, се променя нашият свят с поумняването на машините, които използваме.

Сега в поредицата „Големи идеи“ BBC Future разказва за проекти, в които изкуственият интелект и автоматизацията вече започват да се справят с някои от най-опасните проблеми в света – от заболявания до насилие.

Трябва да гледаме на изкуствения интелект не като на нещо, което се конкурира с нас, а което може да разшири собствените ни възможности“, казва Такео Канаде, преподавател по роботика в Carnegie Mellon University.

Причината е, че изкуственият интелект може да забелязва тенденции – способност, която далеч надхвърля възможностите на хората.

Борба със заразните болести

За милиарди хора по света жуженето на комар покрай ухото може да означава много повече от дразнещ звук – то може да е предвестник на заболяване и дори смърт.

Един вид по-конкретно -
Aedes aegypti, се е разпространил от Африка в почти всички тропически и субтропически области, пренасяйки денга, жълта треска, зика и чикунгуня (вирус, който причинява парализиращи болки в ставите). Само денга заразява 390 милиона души всяка година в 128 страни.

Прочети повече тук:

Последвайте канала на

Novini.bg
2660 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.09.19 | 21:31

1
възпяват чипосването , макар че това унищожава човеците , но на тях не им пука , требват им роби , и колкото по контролирани толкова по ефтини

2017.10.01 | 04:53

5
демек - пак социализъм, нали. строги правила и правиш квото ти кажат. мислех, че русотъпаците точно това искате
до отговарящия

2017.10.01 | 04:53

4
защо мислиш че русотъпаците и глобалидиотите искат различни неща ?
JJIvanov Warning

2017.09.26 | 20:56

3
пазете ни извънземни масови убиици произвеждат все по жестоко опасни техни техники вградени в холограми.. Проникващо обсебване от холограми има вече и от сателити с нарочно инсталирани извънземни холограмни оръжия.целта им е ликвидация на нашия общ дом ..Други нямаме/тн з

2017.09.20 | 00:37

2
Мисля че си х о л о г р а м н о о б с е б е н.

Добави коментар

Водещи новини