"Фобос - Грунт" пада в Индийския океан

  • 11 януари 2012 14:44

  • 2215
  • 0
"Фобос - Грунт" пада в Индийския океан
©

От Роскосмос „извадиха" нова дата, на която се очаква руската междупланетна станция „Фобос-Грунт" да падне на Земята. Предполага се, че това ще стане на 15 януари в Индийския океан, съобщава БиБиСи. По-рано се очакваше това да стане на 9 януари.

Преди дни стана ясно, че на Земята ще паднат 20-30 отломки от станцията „Фобос-Грунт", като общото им тегло е около 200 килограма.

„Фобос-Грунт" е първата руска междупланетна станция за последните 15 години. Тя бе изстреляна на 9 ноември 2011 г. и трябваше да достигне луната на Марс - Фобос. Междупланетната станция успешно застана на ниска околоземна орбита, но не можа да задейства двигателите си и да се отправи по траекторията към Марс.

В началото на декември миналата година бе съобщено, че „Фобос-Грунт" е започнала да се разпада, като от нея са се отделили два неидентифицирани обекта. Според данните двата обекта от руската станция още на 29 ноември. По данни на Интерфакс в каталога на стратегическото командване на САЩ обектите са обозначени като 11065H / 37947 и 11065G / 37940.

Преди това се появиха информации, че станцията застрашава САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украйна.
Фобос-Грунт е планирана руска сонда до Фобос, един от спътниците на Марс. Мисията има за цел събиране на материал от Фобос и връщането му на Земята. На борда си носи френска, финландска и българска апаратура.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини